Nu är det dags att skriva låtar till Melodifestivalen 2015

Sanna Nielsen vinner Melodifestivalen 2014 med Undo.
Sanna Nielsen med låten Undo vann Melodifestivalen 2014. Kanske blir det du som skriver nästa vinnarlåt?

Ta fram instrumenten, vässa pennan och börja komponera. Nu öppnar tävlingen för uppladdning av låtar till Melodifestivalen 2015. I år utökas satsningen på att få in fler kvinnliga upphovsmän.

Uppdatering 2014-09-16: Antagningen av låtar är stängd. Det händer nu.

Melodifestivalen kommer i år att fortsätta arbeta för att få fler kvinnliga upphovsmän att delta i tävlingen. Förra året skulle minst 20 procent av bidragen ha en eller flera kvinnliga upphovsmän. I år utökas det till att minst 50 procent av de uttagna bidragen ska ha minst en kvinnlig upphovsman.

– Vi är så stolta och glada över bronsplatsen i Eurovision Song Contest. Den känslan tar vi med oss i vårt arbete med Melodifestivalen 2015. Som vanligt efterlyser vi låtar på olika språk, i olika genrer och i olika stilar. Mångfald och variation är en viktig del av Melodifestivalen, säger Christer Björkman, exekutiv producent Melodifestivalen 2015.

Från och med idag, 1 september, är landets alla låtskrivare välkomna att ladda upp ljudfiler här på svt.se/melodifestivalen med start klockan 09.00. Sajten stänger för uppladdning den 16 september klockan 08.59.

Allmänhetens tävling kontra Ordinarie tävling

Det finns två kategorier av tävlingar. Låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till Allmänhetens tävling. Låtskrivare med tidigare utgivna verk anmäler sig till Ordinarie tävling. I båda fallen är det melodin som tävlar.

Bidragen i Melodifestivalen 2015 kommer som tidigare år att väljas ut av en jury och av SVT. Utöver det ingår också vinnaren i ”Svensktoppen Nästa” och vinnaren av ”Allmänhetens tävling” i startfältet.

Här skickar du in låtar till Melodifestivalens Ordinarie tävling.

Här skickar du in låtar till Allmänhetens tävling.

Se alla regler i dokumenten till vänster. För att öppna filerna behöver du ha programmet Adobe Acrobat Reader (extern länk) installerat på datorn.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest