Nu avslöjar vi fler detaljer om den första semifinalen

I mellanakten "Northern Lights" använder man en speciell sorts snö som dröjer sig kvar i luften.
I mellanakten "Northern Lights" använder man en speciell sorts snö som dröjer sig kvar i luften.

En hårresande öppning med Loreen och två barnkörer, humoristiska djupdykningar i Eurovisionhistoriken, en efterlängtad comeback av Lynda Woodruff och en mellanakt som tar Norrland ner till Malmö. Här är alla detaljer om den första semifinalen.

Öppning Semifinal 1: Euphoria från Baku till Malmö

Baku, 26 maj 2012. Eurovision Song Contest har precis korat en överlägsen vinnare. Confettin singlar ner över arenan och det står klart att Sverige och Loreen har tagit hem segern med ”Euphoria”. Det är här det börjar – Euphorias resa i Europa.

I öppningen av Eurovision Song Contest 2013 skildras en musikalisk resa. Likt OS-elden tar sig till värdlandet, tar sig ”Euphoria” från Baku till Malmö. Resan går genom Europas länder, som alla har tagit den till sig på sitt sätt. När den anländer till Sverige och Malmö gör den det i andan av årets tagline ”We are one”.

I svenska Melodifestivalen gjorde Loreen ett bejublat framträdande av ”Euphoria” tillsammans med en barnkör och teckentolkande barn. Framträdandet fick ett otroligt känslomässigt genomslag, som lade grund för öppningen av Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. När Euphoria når fram till Malmö framför teckentolkande elever från Östervångsskolan och en kör med elever från Bergaskolans och Djupadalsskolans musikklasser i Malmö, framför förra årets vinnarlåt tillsammans med Loreen i en spektakulär iscensättning. Dagen då Semifinal 1 sänds, 14 maj, är det också Teckenspråkets dag.

ESC History

Programledaren Petra Mede leder oss – bokstavligen – genom decennierna av Eurovision Song Contest i klipp från tävlingens start och framåt. En nostalgitripp av stora mått!

Mellanakt Semifinal 1: Norrsken

Skandinaviens mystik och skönhet kan lätt porträtteras genom norrsken. Det här är ett av de vackraste ljusfenomen du kan uppleva.

Norrsken uppstår när laddade partiklar från rymden (mestadels från solen) faller in mot jordens atmosfär. När partiklarna kraschar mot atmosfärens atomer, får de mer energi. När de sedan avger den extra energin, utstrålas ljus som bildar det norrsken vi ser. Att norrsken bara syns i norr, beror på att partiklarna följer jordens magnetfält dit när de kommer in från rymden. Det var först under 1900-talet som forskare kunde förklara uppkomsten bakom det här vackra fenomenet.

Mellanakten börjar i ett fruset landskap, som kommer till liv när norrskenet sveper in över arenan. Olika energier illustrerar kraften bakom det vackra skenet och låter det på ett magiskt sätt lysa upp.  Några av Europas bästa dansare gestaltar norrskenet i regi av Fredrik " Benke" Rydman, vars uppsättning av Svansjön turnerar just nu över hela Europa.  Benke har iscensatt Norrsken tillsammans med sin barndomskamrat och samaretspartner Jennie Widegren, som han också startade BouncE streetdance Company med. De gjorde också hyllningen till Michael Jackson sommaren 2009; en flashmob som setts av miljoner människor på internet

En av Sveriges mest betydande låtskrivare, Andreas Kleerup, har skrivit musiken till Norrsken. Han har arbetat med artister som Robyn, Lykke Li, Titiyo och Loreen. Hans konstnärskap gör honom perfekt att ge fenomenet norrsken musik. Han skapar spännande möten och hans talang spänner över både pop och klassiskt.

Lynda Woodruff är tillbaka!

EBU-representanten Lynda Woodruff åker upp till nordligaste Sverige. Som vanligt lite dåligt påläst. Det blir en rejäl kulturkrock för stackars Lynda!

Dessutom i Semi 1:

  • Favorittippade Danmark tävlar i semifinal 1. När de vann senast var det (också) vid ESC i Sverige 2000.
  • Ukraina deltar i första semifinalen med en av världens längsta män på scenen.
  • Holländska Anouk tävlar med en låt som många bedömare tror tar Holland till final för första gången sedan 1975! En av de som skrivit musiken är svenska producenten Tore Johansson från Malmö!
  • Svenska upphovsmän bakom även Rysslands nummer – Gabriel Alares och Joakim Björnberg.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest