Ändring i Melodifestivalen 2013 – nu ska orättvisorna bort från Andra Chansen

Bild på Sean Banan

De flesta av duellerna försvinner i Melodifestivalen 2013. När Andra chansen sänds från Karlstad den 2 mars finns bara de två semifinalduellerna kvar. Därigenom hoppas SVT att de bästa bidragen ska gå till final.

Sedan duellerna infördes i Andra chansen 2007 har programmet bestått av sex stycken dueller. Nu blir den första omgången i stället en rak omröstning, på samma sätt som i deltävlingarna.

Artisterna kommer att framföra sina bidrag i tur och ordning, därefter går de fyra som får flest röster vidare till andra omgången. Där möts ettan och fyran samt tvåan och trean. Vinnarna får finalplatserna.

– Det här gör vi för att vi vill att de fyra mest populära låtarna ska vara de som gör upp om finalplatserna, säger producenten Christer Björkman.

Med ändringen vill Melodifestivalens tävlingsredaktion undvika att de populäraste bidragen ställs mot varandra, så att bara ett av folkets favoriter går till final.

I Melodifestivalen 2012 råkade Sean Banan illa ut. Sammanräknat under Andra chansen-programmet fick hans "Sean den förste Banan" mer än 75 000 fler röster än finalisten Top Cats "Baby Doll". Trots det missade komikern finalen efter förlust i duell mot Thorsten Flinck, som sedan blev folkets trea i Globen.

– Vi har inspirerats av idrotten. Där är det ju alltid seedning så att de två bästa inte ska kunna mötas förrän i en final, säger Christer Björkman.