Så förändras Melodifestivalen 2015 – största finalen någonsin

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Publik med ballonger på Melodifestivalen 2012 i Malmö.

Sju låtar per deltävling – och hela tolv i finalen. Det är de stora regeländringarna i Melodifestivalen 2015. Dessutom byter Andra chansen upplägg. ”Vi försöker se över och göra nytt varje år”, säger Christer Björkman.

I Melodifestivalen 2015 utökas finalen till tolv bidrag. Det betyder att startfältet där blir det delat största i Melodifestivalens historia.

Färre bidrag i deltävlingarna

Melodifestivalens regelverk har utvecklats och ändrats genom åren – men antal tävlande bidrag har varit samma sedan turnéstarten 2002. Tills nu.

Det sammanlagda startfältet 2015 går från 32 till 28 bidrag. Sju i stället för åtta bidrag kommer att göra upp i vinterns fyra deltävlingar.

– Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, ett sätt att öppna upp för att skapa mer livekänsla och att ge varje låt och artist ett större utrymme, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2015.

Fyra går vidare från Andra chansen

Andra chansen har sett olika ut genom åren. Nu renodlar SVT programmet genom att de bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna möts i fyra dueller. Vinnarna i varje duell går sedan vidare till finalen.

– Med den nya formen i Andra chansen kommer vi i år att ha tolv bidrag istället för tio som tävlar i finalen. Tittarna kommer att ha ytterligare två favoriter att rösta på – vilket vi hoppas att de uppskattar, säger Christer Björkman.

När tittarna röstar har man valt att gå samma väg som i Eurovision Song Contest. Där används ett tak på 20 röster per telefon och bidrag. Det innebär att du kan ringa och sms:a max 20 gånger på varje låt men att du kan rösta på så många låtar som du vill i varje program.*

När jurygrupperna presenterar sina röster i finalen kommer dessutom nu de fyra lägsta poängen enbart att presenteras grafiskt, på samma sätt som i Eurovision Song Contest.

Så arbetar urvalsjuryn

Melodifestivalfinalen har de senaste åren innehållit tio bidrag. När finalen nu utökas till tolv bidrag har den aldrig varit större. Men i tävlingens äldre historia finns en tradition av finaler med tolv bidrag – så stora var finalerna i Melodifestivalen 1997, 1988, 1987 och 1963.

Snart sammanträder urvalsjuryn. Liksom de senaste åren har juryn i uppdrag att utse hälften av de tävlande bidragen, i år sammanlagt 14 bidrag – 13 från Ordinarie tävling och ett från Allmänhetens tävling. Tävlingsproducenten utser 13 bidrag, och därtill kommer artisten från Svensktoppen nästa.

Läs det officiella dokumentet med regler och tävlingsprocess för Melodifestivalen 2015 via länken ovan till vänster.

* Denna regel har uppdaterats sedan artikeln publicerades. Läs den uppdaterade informationen om röstningssystemet.