Nya regler: Så funkar appen i Melodifestivalen 2016

Melodifestivalens app.

Nytt för i år är att du kan hjärtrösta upp till fem gånger per bidrag oavsett vilket bidrag som framförs på scenen. En hjärtröst är helt gratis och självklart lika mycket värd som en telefon- eller SMS-röst.

Melodifestivalens app får nya röstningsregler 2016.

– Vi ville minimera risken att missa att rösta på de bidrag man gillar. Dessutom följer hjärtrösterna samma mönster som telefon- och sms-rösterna. Nu är det samma regler för alla, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen 2016.

Fem hjärtröster ett bra antal

Antalet hjärtröster är lika många som när appen introducerades för Melodifestival-publiken 2015. Fem stycken hjärtröster ska skapa en balans – användaren behöver inte välja mellan att vara strategisk eller engagerad i röstningen.

– Man vill kunna visa att man har ett starkt engagemang för ett bidrag utan att för den skull behöva bli strategisk. Har man färre hjärtan så börjar man spara på dem och har man för  många så förlorar de sitt värde. Vi har därför kommit fram till att fem är ett bra antal, förklarar Anette Helenius.

Tippa och håll koll på resultat och startfält

Under ”Start” i appen kan du se vilket bidrag som står på scenen och få koll på kvällens övriga startfält. I veckorna, mellan varje lördags sändning, berättar vi det senaste du behöver veta om Melodifestivalen.

– Appen kommer vara mycket mer användarvänlig i år. Den är lätt att navigera i, det finns möjlighet att se vänners resultat som har tippat och vi kommer också få se information om varje artist. Har man förbrukat sina hjärtröster finns det snabbknappar för att ringa och smsa, säger Anette Helenius.

Vilket mervärde skapar appen?

– Förra året kom appen för att öka publikens tittarupplevelse. Appen ska ge lust att rösta, tippa och se hur andra röstar. Den är ett utomordentligt komplement till tv-programmet. Från början var det en yngre publik som tog till sig appen men det smittade snabbt av sig på andra i tv-soffan, säger Anette Helenius.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest