Nya streckgubben: Här är spelet bakom Måns Zelmerlöw i Eurovision

Foto: Thomas Hanses/EBU

Bakom Måns Zelmerlöw pågår ett avancerat spel inför miljontals tittare. Det handlar om symboliken och tekniken som projiceras på duken i framträdandet. Nu berättar mannen bakom magin hur den nya scenshowen tagits fram – och vad som fortfarande måste göras.

Fredrik "Benke" Rydman har tillsammans med David Nordström tagit fram scenshowen till "Heroes". Efter diskussioner om att den streckgubbe man använt i Melodifestivalen var för lik en som används av dansaren A dandypunk valde man att rita om figuren.

Det innebar utmaningar.

– Streckgubben ska bli en viss känsla. Mössan ska vara ganska enkel, bara som ett streck med en liten äppelskrutt på. Sätter man den för långt fram blir det ett hårt utseende. Sätter man den på sidan blir det lite sötare. Och att gubben har överstora hängselbyxor på sig känns också lite barnsligare. Jag tycker faktiskt att ändringarna är till det bättre, säger han.

Vitt i stället för blått

Den som tittat på bilderna från Måns Zelmerlöws första repetition ser snabbt att projiceringen på duken blivit vitare än i Melodifestivalen. Där var ljuset blått.

– Det är för att vi har starkare projektorer och en annan bakgrund. Väggen var grå i Sverige, och det skapade en aura kring Måns när ljuset studsade. Här har man gjort en svart vägg med mycket starkare projektion, och det gör att det blir mycket skarpare. Det är tycke och smak vilket man tycker bäst om, säger Fredrik Rydman.

Här ligger hemligheten till att ljuset nu är vitt i stället för blått.

– Man får en kontrast mellan svart och vitt, och det gör att färgen upplevs som vitare.

"Inte optimalt"

Samtidigt medför den förhöjda kvaliteten på projektionen problem.

– När Måns blir träffad av projiceringen ser man det mycket tydligare. Det gäller dels när han får röd färg projicerad på sin tröja och dels när inslag som regnet passerar över hans ansikte och kropp. Det röda är en fördel, men att Måns får så tydliga vita färgklickar på sig är inte optimalt, menar Fredrik Rydman.

– I Sverige var ljuset på Måns starkare än projektionen, men så är det inte här. Vi ska försöka rätta till det och skugga Måns lite mer.

Regnar bort

Streckgubben gör samma rörelser som i Melodifestivalen, trots att figuren bytt utseende. I stället för att veckla ut ett paraply blåser figuren upp en ballong och flyger iväg. Men det händer något nytt när figuren försvinner i samband med att det regnar. Fredrik Rydman har tänkt igenom momenten i stor detalj.

– Han tappar ballongen, och grejen är att han regnar bort sedan. Jag har en tolkning av vad det betyder, men mer vill jag inte säga. Jag tycker att det är viktigt att alla har frihet att göra sin egen tolkning, säger han.