Nytt grepp i Eurovision 2016: Så ska Sverige och Big Five synas i semifinalerna

Foto: TT Bild
Robin Stjernberg var Sveriges representant senast tävlingen gick på hemmaplan. Nu ändras förutsättningarna för det svenska bidraget.

De finalklara länderna kommer att medverka på ett nytt sätt i semifinalerna av Eurovision 2016. Bidragen från Sverige och de fem stormakterna kommer att visas i form av klipp från repetitionerna.

Värdlandet och de ekonomiska stormakterna – "Big Five" – har en färdig biljett till finalen av Eurovision Song Contest. Men deras resultat har länge varit dåliga. I tävlingen 2015 slutade fyra av de direktkvalificerade länderna på de fyra sista platserna i finalen.

Nytt grepp

Ett skäl till att de finalklara länderna inte har kunnat hävda sig har antagits vara att de inte synts lika tydligt i semifinalerna. Nu tar EBU ett nytt grepp för att lyfta fram ländernas bidrag.

Under generalrepetitionerna av semifinalerna kommer bidragen från Sverige, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland att medverka, tre i varje semifinal. Dessa framträdanden kommer att spelas in och visas i förkortad form i sändningarna av semifinalerna.

Tidigare har man i stället visat klipp från musikvideorna.

”Kan förändra resultat”

Ändringen leder också till att Big Five och värdlandet får mer repetitionstid i arenan än tidigare.

– Varje år ser vi en outsider som går från ingenstans till toppen. De växer under repetitionerna och tar sig vidare för att hamna i toppskiktet i finalen. Nu, med fler rep och med framträdande från scenen i semifinalerna får "Big Five" samma chans att växa in i tävlingen och mäta sig på samma villkor i finalen. Det tror jag på riktigt kan förändra resultat, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2016.

EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand tror att förändringarna också är bra för tv-publiken.

– Det kommer att se så mycket bättre ut när Big Five och värdlandet uppträder på Eurovision Song Contest-scenen med numret som det kommer att se ut i finalen. Mer repetitionstid leder till bättre framträdanden och en bättre tv-show, eftersom det gör att produktionen får mer tid till att bekanta sig med bidraget, säger han.

Får se svenska bidraget

Ändringen betyder att Big Five och värdlandets bidrag måste vara på plats i värdstaden och kan göra reklam för sig en eller två dagar tidigare.

– Sedan är det ju förstås lite kul för den svenska publiken att få se sitt nummer en gång till innan final. Och på plats i arenan har genrepspubliken möjlighet att se "Big Five" och det svenska bidraget live, säger Christer Björkman.

Lottas i januari

De finalklara länderna får bara vara med och rösta i en av de två semifinalerna. I samma semifinal som respektive land röstar kommer också repetitionsklippet att visas. Vilken semifinal som de finalklara länderna röstar i avgörs genom lottning i slutet av januari. Av schematekniska skäl har Tyskland medgetts att rösta och synas i den andra semifinalen.

– Nu är det upp till de sex länderna att välja bra bidrag till Eurovision Song Contest 2016, säger Jon Ola Sand.

Beslutet att ge de finalklara bidragen större utrymme i semifinalerna fattades i dagarna av tävlingens referensgrupp. De åtta medlemmarna i gruppen är EBU:s Eurovisionchef, en ordförande, den exekutiva producenten för den kommande årgången, de två senaste årgångarnas exekutiva producenter och tre medlemmar valda av delegationscheferna från de deltagande länderna.

Eurovision Song Contest 2016 äger rum i Globen i Stockholm. På tisdagen blev den första artisten klar för tävlingen när Nederländerna berättade att man valt populära Douwe Bob som sin representant. Låten kommer att presenteras nästa år.