Regerande mästarna kan ta storslam – se låtskrivarna i Melodifestivalen 2016

Foto: Lina Åhman/SVT
Kören, Måns Zelmerlöw, Christer Björkman och låtskrivarna pustar ut efter all anspänning inför numret i Eurovision 2015.

Här är låtskrivargruppen som har dominerat Melodifestivalen de senaste åren – och redan är en vinnare i Melodifestivalen 2016. Men nu ställs de mot flera internationella stornamn.

Artisterna tar rampljuset – men i greenroom skymtar du personerna som kan vara lika avgörande. Här är låtskrivarna att hålla koll på i Melodifestivalen 2016.

Supertrion är tillbaka

Låtskrivargruppen ”The Family” består av Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad. De har redan vunnit Eurovision Song Contest med ”Heroes”.

Makarna Deb har slutat etta, tvåa och etta i Melodifestivalen de tre senaste åren – genom Robin Stjernbergs ”You”, Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin’” och just ”Heroes”.

Men nu vill de ännu mer. I Melodifestivalen 2016 tävlar The Family med hela fyra bidrag – fler än någonsin. Gruppen har skrivit bidragen åt Lisa Ajax, Isa, Molly Pettersson Hammar och Ace Wilder.

Möter hård konkurrens

The Family ställs nu mot en rad låtskrivare med stora internationella framgångar som jobbat med artister som Britney Spears, Christina Aguilera och Avicii.

De möter också Sveriges näst senaste Eurovisionvinnare Peter Boström och Thomas G:son, låtskrivarna bakom ”Euphoria”, som gör comeback som duo i Melodifestivalen med Dolly Styles bidrag.

De har lyckats bäst 2016

Flera låtskrivare har lyckats få med fler än ett bidrag i Melodifestivalen 2016. Här är alla de som lyckats bäst:

1. Joy Deb – 4 bidrag
Linnea Deb – 4 bidrag
Anton Hård af Segerstad – 4 bidrag

2. Anderz Wrethov – 3 bidrag

3. Larry Forsberg – 2 bidrag
Sven-Inge Sjöberg – 2 bidrag
Lennart Wastesson – 2 bidrag

Anton Hård af Segerstad har i och med detta lyckats få med 4 bidrag i Melodifestivalen två år i rad.

Veteranerna Thomas G:son, Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren tävlar 2016 med ett bidrag var. Fredrik Kempe har därmed skrivit 29 bidrag i Melodifestivalhistorien och Thomas G:son 43. Bobby Ljunggren håller undan i toppen på maratonlistan med 46 bidrag.

Profilerna i greenroom

Här är några av låtskrivarna att hålla utkik efter under Melodifestivalen i vinter:

Bada nakna – Samir & Viktor
David Kreuger: Började sin karriär på inspelningsstudion och producentkollektivet Cheiron Studios, som under den senare delen av 1990-talet var en av de mest framgångsrika i världen. Där producerade han, bland annat, flera av låtarna på Britney Spears och Westlifes hyllade debutalbum, med hits som ”(You Drive Me) Crazy”, ”Sometimes”, ”If I Let You Go” och ”Fool Again”. Debuterade i Melodifestivalen 2012 med ”Youngblood”. Har varit med i Melodifestivalen som låtskrivare 6 gånger, bland annat med ”Blame it on the disco” (Alcazar) 2014, ”Undo” (Sanna Nielsen) 2014 och ”Sting” (Eric Saade) 2015.

Himmel för två – Anna Book och Kom ut som en stjärna – After Dark
Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Larry Forsberg: Syntes flitigt i Melodifestivalen som låtskrivare på 00-talet – ofta med lustiga hattar eller annat utmärkande i greenroom. Nu är gänget tillbaka. Som grupp ligger de bakom 10 Melodifestivalbidrag, bland annat ”Hon kommer med solsken” 2002 (Östen med resten), ”Crazy in Love” 2003 (Jill Johnson) och ”La Dolce Vita” 2004 (After Dark).

Himmel för två – Anna Book
Camilla Läckberg: Framgångsrik deckarförfattare som gör debut som låtskrivare i Melodifestivalen.

Faller – Krista Siegfrids
Gabriel Alares: Låtskrivare och artist som debuterar i Melodifestivalen – men har tävlat framgångsrikt i Eurovision Song Contest som låtskrivare, båda gångerna för Ryssland. Första gången var 2013 med ”What If” (Dina Garipova) som i Malmö hamnade på femte plats. Han skrev även förra årets”A Million Voices” (Polina Gagarina) som tog silver. Gabriel Alares medverkade även i Idol 2013 och slutade på sjunde plats. 

Save Me – Wiktoria
Jonas Wallin: Londonbaserad låtskrivare och musiker bakom namnet The High. Utöver sin egna utgivna musik har han skrivit med Avicii, Wyclef Jean och Björn Dixgård. Debutant som låtskrivare i Melodifestivalen.

Kizunguzungu – SaRaha
Arash Labaf: Etablerad internationellt känd artist och låtskrivare vars toner nu hörs i Melodifestivalen för första gången. I Eurovision 2009 tävlade han för Azerbajdzjan med låten ”Always”, som slutade på tredje plats. Förutom egna hits som ”Temptation” och ”Bora Bora” har han skrivit musik med bland annat Sean Paul och T-Pain.

You Carved Your Name – Swingfly feat. Helena Gutarra
• Andreas Kleerup:
Musiker, låtskrivare och producent som fick sitt stora genombrott 2007 med debutskivan ”Kleerup”, med kända låtar som ”With Every Heartbeat” med Robyn och ”Longing for Lullabies” med Titiyo. Just nu är han aktuell i tv-programmet Så mycket bättre. Detta är hans andra bidrag i Melodifestivalen – första gången var 2006 då han skrev ”Aiayeh” (Simone Moreno).

Jocke Åhlund: Musiker och låtskrivare som bland annat spelar i gruppen Teddybears STHLM. Låtskrivardebuterar i Melodifestivalen.

Håll om mig hårt – Panetoz
Jakke Erixson: Även känd som TinyIsland. Var med och skrev hitsingeln ”Let There Be Love” till Christina Aguilera. Jobbat med RedOne och skriver och producerar för artister som JLo och Enrique Eglesias. Har tävlat med åtskilliga låtar i Melodifestivalen.

Jimmy Jansson: Har tävlat som artist i Melodifestivalen 2002, 2005 och 2007. Med som låtskrivare bakom två bidrag både 2014 och 2015.

If I Were Sorry – Frans
Fredrik Andersson: Debuterade som låtskrivare i Melodifestivalen 2012 – med ”Mirakel” (Björn Ranelid). Han har även tävlat som en del i bandet Solo år 2002.

Youniverse – Molly Sandén
Danny Saucedo: Ställer upp i Melodifestivalen för fjärde gången – men det är första gången han enbart är låtskrivare. Tidigare har Danny tävlat med ”Baby Goodbye” 2009 (med E.M.D), ”In the Club” 2011 och ”Amazing” 2012. Resultat: Trea, tvåa och tvåa. 2013 var han programledare tillsammans med Gina Dirawi.