Röstning och regler i Melodifestivalen 2015

Sanna Nielsen och Robin Paulsson, programledare för Melodifetsivalen 2015.
Sanna Nielsen och Robin Paulsson, programledare för Melodifetsivalen 2015.

Få full koll på reglerna och hur du röstar i Melodifestivalen.

Melodifestivalens regler

Själva tävlingen består av fyra deltävlingar med sju bidrag i varje deltävling, Andra chansen med åtta bidrag som tävlar i fyra dueller och finalen med 12 stycken bidrag. I varje deltävling är det två röstningsomgångar. Omgång ett där sju bidrag ska bli fem och omgång två där två finalister och två bidrag till Andra chansen ska röstas fram. Du kan antingen rösta via telefon eller sms med två olika röstningsavgifter eller gratis med Melodifestivalens app (max fem röster per bidrag och endast när bidraget framförs på scen i direktsändning).

Så fungerar röstningen i appen
Hjärtröstning i Melodifestivalsappen kan endast ske under realtid när bidraget framförs i direktsändning. Det är möjligt att hjärtrösta upp till 5 gånger per bidrag. En hjärtröst är lika mycket värd som en sms- eller telefoniröst. Om du vill vara med och rösta med appen bör du ladda ner den i god tid innan programmet så att du är beredd att rösta när bidragen går på scenen. Läs mer om appen här!

Röstning via telefon och sms
Traditionell röstning i Melodifestivalens deltävlingar sker under direktsändning via telefon och sms. Det finns två nummer att välja mellan: Det ena kostar 3,60 och det andra 9,90, varav 8,90 går till Radiohjälpen. Röstningsslussarna öppnar när programmet börjar klockan 20.00. Det är möjligt att rösta 20 gånger per telefoni och sms per abonnemang och sändning. I och med att vi har två telefonnummer; Radiohjälpen och det ordinarie telefonnumret är det möjligt att rösta totalt 80 gånger under sändning. Varje bidrag har samma tävlingsnummer genom hela programmet.

Efter den första röstningsomgången slås de två bidrag som fått minst antal röster ut. Övriga fem går vidare till den andra röstningsomgången, där två bidrag går till final och två till Andra chansen. Det bidrag som fått lägst antal röster efter att röstningen stängt lämnar tävlingen.

Precis som förra året så nollställs inte rösterna under sändningens gång utan artisterna har med sig sina tidigare röster in i den andra röstningsomgången och de nya rösterna läggs till de gamla. Vem som kommer 1:a, 2:a, 3:a och 4:a avslöjas inte förrän efter finalen.

Röstningsregler Andra chansen

Andra chansen direktsänds lördagen efter de fyra deltävlingarna. Tävlingen avgörs på följande vis: De bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i de fyra deltävlingarna möts i Andra Chansen i fyra dueller. Vinnarna av duellerna går direkt till final, alltså genererar Andra chansen fyra finalister. Duellernas sammansättning samt startordning bestäms av SVT.

I Andra chansens dueller röstar du via hjärtröster i appen och telefon och sms-röstning. Hjärtröstning kan endast göras i realtid, det vill säga under den tid som bidraget framförs i direktsändning. En hjärtröst är lika mycket värd som en sms- eller telefonröst.

Telefon- och smsröstningen startar i den stund då första bidrag i respektive duell startar. Resultatet av hjärtrösterna, telefon- och sms-röster redovisas sammanslagna.

Duell 1 – 4

Samma telefon- och SMS nummer förekommer i samtliga fyra dueller. 099-206 01 och 099-206 02  (3:60 kr) 72 211 med texten 01 och 02 (= respektive melodis startnummer) för 3:60 SMS samt 099-906 01 och 099-906 02 (9:90 kr) 72 999 med texten 01 och 02 (= respektive melodis startnummer) för 9:90 SMS

Röstningsregler finalen

I finalen delas hälften av poängen ut av elva internationella jurygrupper och den andra hälften står svenska folket för genom telefon, sms, och hjärtröstning i appen. I finalen tävlar totalt 12 bidrag och då läggs ytterligare två telefonnummer till de tidigare tio. Vilka bidrag som representerar de olika telefonnumren kommer att presenteras i början av finalveckan.

Telefonslussen öppnar klockan 20:00.
Det är möjligt att rösta 20 gånger per telefon och sms per abonnemang och sändning. I och med att vi har två telefonnummer; Radiohjälpen och det ordinarie telefonnumret är det möjligt att rösta upp till 80 gånger under sändning.

Hjärtröstning i appen
Det går att hjärtrösta, max 5 gånger per bidrag, i realtid på bidragen, det vill säga under den tid bidraget framförs i direktsändning. En hjärtröst är lika mycket värd som en sms- eller telefonröst.

Juryröstning
Varje jurygrupp – totalt elva – lämnar sina röster på följande vis: 1,2,4,6 poäng redovisas endast grafiskt, som i Eurovision Song Contest 8,10,12 redovisas av en talesperson för landet, som i Eurovision Song Contest. Totalt delar alltså jurygrupperna ut 11 * 43 poäng = 473 poäng. Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortsätter telefon- och sms-röstningen och avslutas först cirka fem minuter efter avslutad juryomröstning. Detta för att publiken ska få möjlighet att "reagera" på resultatet från juryomröstningen.

Folkets röst delas ut procentuellt
Resterande poäng står svenska folket för genom hjärtröster i appen och telefon- och sms-omröstning. Sammanlagt har jurygrupperna och tittarna 473 poäng var att dela ut. Precis som förra året fördelades tittarrösterna procentuellt – ett bidrag som får 10 procent av telerösterna får också 10 procent av de totalt 473 poängen. Hur tittarnas röster räknas om till poäng kan du läsa här.

Det bidrag med högst totalpoäng från juryn och tittarna vinner tävlingen. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng vinner den med flest antal tittarpoäng. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng så vinner den med flest antal faktiska röster. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng och samma antal faktiska röster vinner den med flest 12 poängare från jurygrupperna. Om samma antal 12 poängare så räknas 10 poängare osv.

Två olika röstningsavgifter – tittarna väljer

Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer och därmed två olika avgifter. Man kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte när man röstar. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9,90 kronor per samtal eller sms, varav 8,90 kronor går till hjälpprojekt över hela världen.

Alternativnumret har taxan 3,60 kronor per samtal eller sms från valfri operatör.

När man ringer bidragets 099-nummer får man ett talbesked att rösten har räknats. När man röstar med sms får man ett svarsmeddelande som bekräftelse – rösten räknas dock omedelbart.

Det går att sms-rösta 20 gånger på det billigare numret, ringa 20 gånger på det billigare numret, samt sms-rösta 20 gånger på Radiohjälpens nummer och ringa 20 gånger på Radiohjälpens nummer. Sammantaget kommer man att kunna telefon- och sms-rösta max 80 gånger per abonnemang och tv-sändning.

Det går inte att rösta från utlandet.

Vanliga frågor angående röstning

Jag kommer inte fram när jag försöker rösta:
Beroende på vilken telefonstation man ringer igenom kan antalet lokalt lediga linjer ta slut vid hög trafik. Nästa sekund kan det finnas en ledig igen. Det händer alltså bara lokalt och beror på vad telefonnätet just där klarar. Alla samtal drabbas lika, inte vissa nummer. Slutresultatet påverkas alltså inte. Vår lösning är att ha öppet för röstning under lång tid och att det finns två helt skilda tekniker att rösta med - sms eller telefon.

Bekräftelsen på min röstning kom inte förrän efter röstning avslutats – har min röst verkligen räknats:
När man röstar med sms registreras rösten omedelbart. Men för att klara den stora belastningen på sms-nätet bromsar vår trafikövervakning alla svars-sms tills själva röstningen är över. Sedan släpps köerna med returmeddelanden och betalningar fram. Det kan ibland dröja många timmar innan alla köer har betats av.

När jag ringde var röstningen avslutad men den pågick fortfarande i min tv:
När du tittar på digital-tv är det alltid en fördröjning i förhållande till verkligheten. Fördröjning sker också om du tittar på tv-program på Internet. Normalt kan du räkna med en fördröjning på cirka 40 sekunder när du tittar live på webben. Om du har en mottagare med hårddisk, där man kan sätta sändningen på paus (PVR), måste du kolla att du verkligen ser sändningen live och inte fördröjd. Annars kan röstningen vara avslutad i verkligheten medan den fortfarande ser ut att pågå på din TV. Håll fördröjningen i åtanke när du röstar. Observera att det inte går att rösta under reprisen.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest