SVT1Lör 3/2-10/3

Robin Bengtsson vinner Melodifestivalen 2017 – enligt panelen på webben

Robin Bengtsson efter vinsten i tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017.
Robin Bengtsson efter vinsten i tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017.

Vinnaren av Melodifestivalen 2017 kan bli – Robin Bengtsson. På svt.se/melodifestivalen kan vi inte hålla oss till lördagen. Vi har satt ihop vår egen internationella jury.

Finalen i Melodifestivalen 2017 spås bli jämn, och internationella juryn kan bli mer avgörande än någonsin. Därför har svt.se/melodifestivalen hört av sig till de som bevakar Melodifestivalen åt internationella medier och bett dem uttala sig om vilka de tycker ska vinna Melodifestivalen 2017.

Här ser du slutresultatet i den internationella webbjuryn i bild till vänster. Och vinnaren är Robin Bengtsson med "I Can't Go On".

En av de röstande är amerikanska Jenevia Kagawa Darcy, som bor i London och har bevakat nästan hela Melodifestivalen 2017 på plats. Hon är full av lovord inför Robin Bengtssons bidrag.

– Det har hela paketet. Det är en pophit i upptempo med kreativ scenshow, bra kameraarbete och extremt bra koreografi. Det är inte bara ett koncept utan de presenterar det också på ett lysande sätt på varje nivå och med mycket personlighet, säger hon.

Här är vinnartrion

Mariette och Wiktoria är enligt omröstningen de två som är närmast Robins förstaplats. En som ger Wiktoria sin tolva är Alexandros Liapis från Grekland.

– Wiktoria är den enda som sticker ut. Det är den jag skulle spela mest, och hon är en bra sångare. Och sedan gillade jag henne förra året, och sådant kan ju spela in, säger han.

Resultatet visar hur jämnt det kan komma att bli i finalen. Samtidigt har vinnaren Robin Bengtsson fler poäng än vinnaren Oscar Zia fick i internationella juryns omröstning i Melodifestivalen 2016 och vinner klarare. Mellan Oscar Zia och Frans skilde bara en poäng.

Så gick omröstningen till

Precis som i den riktiga omröstningen har den internationella webbjuryn elva jurygrupper. Skillnaden är att varje ”grupp” består av en person. I de riktiga internationella jurygrupperna sitter fem personer från varje land.

Medlemmarna i stora internationella juryn valts ut av SVT:s kontaktperson i landet och får som enda instruktion att rösta på det bidrag som de tror kommer att gå bäst i Eurovision. SVT meddelar också kontaktpersonen att det är en fördel om jurymedlemmarna har kännedom om Eurovision Song Contest.

Medlemmarna i den internationella webbjuryn har i stället valt utifrån sin personliga smak, som enligt många av de röstande sammanfaller med deras egen spådom om bra resultat i Eurovision Song Contest. Resultatet i den här omröstningen kommer inte att räknas in i resultatet på lördag, och ingen av de röstande är inblandad i någon av de riktiga internationella jurygrupperna.

Medlemmarna i den internationella webbjuryn bevakar Eurovision Song Contest i media och är på plats i Stockholm för att jobba med Melodifestivalens final.

De satt med i internationella webbjuryn

I den internationella webbjuryn ingår i tur och ordning följande personer. Jurymedlemmarna har haft möjlighet att på eget önskemål avlägga sina röster anonymt.