Rysk jurymedlem diskad av EBU inför semifinal ett av Eurovision Song Contest 2016

Sergey Lazarev tävlar för Ryssland.
Sergey Lazarev tävlar för Ryssland.

En av medlemmarna i den ryska jurygruppen är diskvalificerad. Hon sände direkt på nätet från arbetet i juryrummet.

Det var sent på kvällen efter genrepet av den första semifinalen som uppgifterna kom. En medlem i den ryska juryn hade sänt direkt på webbtjänsten Periscope från arbetet i juryrummet.

Avgör halva resultatet

Halva resultatet i Eurovision Song Contest avgörs av jurygrupper med fem personer. Varje deltagande land har var sin grupp som röstar baserat på genrepet kvällen innan direktsändningen.

Den privata webbsändningen från det ryska juryrummet har granskats av EBU under tisdagen, uppger organisationen på den officiella webbplatsen Eurovision.tv.

Beslutet kom på tisdagskvällen. Jurymedlemmen diskas.

Det innebär att den ryska jurygruppen som röstar i den första semifinalen enbart kommer att bestå av fyra personer.

Ryskt initiativ

Initiativet att diskvalificera jurymedlemmen kommer enligt EBU från det ansvariga ryska tv-bolaget, RTR. Tv-bolaget kommer att tillåtas att bjuda in en ersättare till när det är dags att rösta i finalen.

– Att de professionella jurygrupperna är trovärdiga är avgörande för tävlingen. Vi är till freds med RTR:s förslag, som visar att de förstår vad som är och inte är lämpligt uppträdande för en jurymedlem i Eurovision Song Contest, säger Frank Dieter Freiling, ordförande i tävlingens referensgrupp.

Ryssland röstar inte i den andra semifinalen eftersom landet inte deltar där.

Bett om ursäkt

I webbsändningen från det ryska juryrummet syntes också framträdanden från de armenska och nederländska bidragen. RTR har beklagat jurymedlemmens uppträdande och bett om ursäkt till de berörda ländernas tv-bolag.

– Sändningen av jurysemifinalen och juryfinalen är intern och inte avsedd för allmänheten, säger Eurovisionchefen Jon Ola Sand till Eurovision.tv.

Bryter mot tävlingens anda

EBU uppger att man tagit emot råd i frågan av PwC, som agerar oberoende observatör för juryarbetet. EBU skriver i meddelandet på Eurovision.tv att man inte ser det som ett regelbrott att webbsända från juryarbetet, förutsatt att betygsättningen hemlighålls fram till finalen.

Samtidigt uppger man att uppträdandet från jurymedlemmen bryter mot tävlingens anda och ser det som en framtida risk, eftersom liknande sändningar kan leda till att resultat avslöjas av misstag.

Den notarius publicus som närvarade vid det ryska juryarbetet har uppgett att röstningen genomfördes i enighet med reglerna.