De prisades redan innan Eurovision Song Contest 2016 – vann Marcel Bezençon Award

Marcel Bezençon 2015, vinnarna, Sergej Lazarev, Australien, Ukraina, Ryssland, Jamal, Christer Bjrökman

De blev vinnare redan innan finalen av Eurovision Song Contest 2016 började.

Priset delas i år ut av tävlingsproducenten Christer Björkman.

– En fantastisk artist, en underbar låt och ett väldigt coolt nummer. Det är vad som behövs för att vinna Eurovision Song Contest, säger han under ceremonin.

Marcel Bezençon Awards delas ut i tre kategorier: Pressens pris, komposition, samt artisteri.

Ryssland, Australien och Ukraina vann

Rysslands Sergej Lazarev med ”You Are The Only One” vann Pressens pris för bästa bidrag, framröstat av de journalistackrediterade på plats i Stockholm.

Australiens ”Sound of Silence”, skrivet av DNA (David Musumeci och Anthony Egizii), utsågs till bästa komposition av låtskrivarna.

Ukrainas Jamala vann pris för bästa artistiska prestation framröstat av kommentatorerna på plats och delas ut till den artist som gjort starkast allmänintryck i sitt bidrag.

Förra året vann Måns Zelmerlöw för bästa artistiska prestation i hela tävlingen.

Delas ut sedan 2002

Marcel Bezençon var den schweiziske radioman som grundade Eurovision Song Contest. Christer Björkman och Richard Herrey grundade priset som är uppkallat efter Bezençon, och är till hans minne, år 2002.

Sedan 2005 har priset också delats ut i Melodifestivalen. Även där vann Måns Zelmerlöw priset år 2015 i form av Pressens pris, där de ackrediterade journalisterna fick bedöma helheten och vad de ansåg skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest.

År 2016 lades dock Marcel Bezençon Award på is för Melodifestivalens räkning.