Ryssland i Eurovision 2013: Dina Garipova – "What If"

I maj kommer Dina Garipova att uppfylla sin stora dröm. Då tävlar hon nämligen för Ryssland med bidraget "What If" – och med tanke på Rysslands framgångar de senaste åren har hon mycket att leva upp till.

  • Titel: "What If".
  • Artist: Dina Garipova (22).
  • Musik: Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Leonid Gutkin.
  • Text: Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Leonid Gutkin.
  • Startar: Nummer 6 i semifinal 1.

Att tävla i Eurovision Song Contest är en dröm som går i uppfyllelse för den ryska sångerskan Dina Garipova. Hon har följt tävlingen länge och menar att det både är en ära, och ett stort steg i karriären, att medverka i evenemanget.

Dina slog igenom i talangjakten The Voice 2012 som hon också vann. Men redan tidigare har Garipova synts i ett flertal musiktävlingar i hemlandet Ryssland. Vid sidan av musiken studerar hon journalistik på Kazan University.

SVT:s Eurovisionsexpert Gustav Dahlander tror att bidragen kan tilltala många olika målgrupper.

– Under de synnerliger överdrivna publikreaktionerna i videon döljer sig en ballad som borde ha chans till ett fint resultat. Versen har några säregna vändningar, men annars är det den minsta gemensamma nämnarens princip som blir Rysslands trumfkort.

Ryssland i Eurovision

Under 90-talet tog rysk tv sina första stapplande steg i ESC utan några större framgångar, men efter att par års frånvaro gjorde man en nystart i Stockholm 2000 och har sedan dess satsat hårt på att visa upp sig som musiknation. De ryska bidragen har ofta varit moderna, utmanande och provokativa.

Seger blev det i Belgrad 2008 för superstjärnan Dima Bilan, som redan kommit tvåa efter Lordi två år tidigare. Ryssland, som har ett spänt förhållande till åtskilliga av sina grannländer, var en kontroversiell värd men genomförde tävlingen utan incidenter.

Fakta: Ryssland

Ryssland är världens största land och täcker inte färre än tio tidszoner från öst till väst. Det gör det lite svårt att anordna telefonomröstning, då det redan är natt i stora delar av Ryssland när ESC startar. Ryssland hade tillstånd att bara använda jury ganska många fler år än de flesta andra, men de senaste åren har också ryssarna fått telefonomrösta.

När den östeuropeiska kommunismen stod på näsan försökte Ryssland behålla Sovjetunionens gamla stormaktsstatus, med varierande resultat. Efter många år av politisk instabilitet och dålig ekonomi är Ryssland åter på väg upp, men relationerna till de tidigare delstaterna är varierande.

  • Huvudstad: Moskva.
  • Befolkning: 141,9 miljoner.
  • Språk: Ryska.

Låtens text

What if I could change the path of time
What if I had the power to decide
What if I could make us unify

If I
If I

What if we would open up the doors
What if we could help each other more
What if i could make you all believe

If we
If we

What if we all
Opened our arms

What if we
Came together as one

What if we aimed
To stop the alarms

What if we chose to
Bury our guns

Why don’t we always
Reach out to those

Who need us the most

Together we can change the path of time
Together we have power to decide
The answer lies within our hearts and minds

Together
Together

Together we can make a better place
On this little island out in space
Together we can change the world forever

Let’s unite and make a change
Let’s unite and write a new page
Come on sinners come on saints
Have faith

Historiktext av Tobias Larsson.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest