Första bilderna: Här är den rekorddjupa scenen i Melodifestivalen 2017

På scenen skapar 16 stora bågar en tunnelkänsla.

Über-modern med oändliga möjligheter och ljuset i fokus. Se de allra första bilderna på årets Melodifestivalscen.

För att vinna Melodifestivalen gäller inte bara att ha en fantastisk låt, utan även att ha ett utomordentligt scenframträdande. Både Måns och Frans, vinnarna från 2015 respektive 2016 års Melodifestival, använde scenen på ett nytänkande sätt för att få fram sitt budskap.

– Scenen är så nära en fantastisk Eurovisionscen vi kan komma i ett mindre format. Den har djup och integration mellan ljus och scenografi. Den har mångsidighet, variationsrikedom och är über-modern, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

– Den är fantastisk att jobba med som nummerkreatör och ger oändliga möjligheter till intressanta lösningar och vackra bilder.

Ljuset i fokus

Scenografen Viktor Brattström säger att just ljuset har prioriterats i år.

– Erfarenheten som vi har fått av tidigare projekt är att vi vill förstärka djupkänslan och vara smarta med placeringen av ljus. Vi vill att ljuset ska integreras i scenografin och förstärka formen. Det har lett till en mer futuristisk look.

Trots det högteknologiska framtidsutseendet menar Viktor att man inte har tagit inspiration från science fiction-genren medvetet. 

– Med mycket ljus som är perspektivförstärkande är det lätt att associera till Star Wars och hyperrymden där, men det är bara ett resultat som man konstaterar efteråt. 

Artisterna i årets Melodifestival kan se fram emot en ännu mer högupplöst scenografi än tidigare. 

– Det går att använda LED-paneler på ett smartare sätt nu. Delarna är mindre och lättare och upplösningen är högre, så det blir finare och enklare. 

Tar scenografin till sin spets

Publik med biljetter på parkettplats kommer ännu närmare. Tidigare år har scenen innefattat en separat, rund scen mitt i publiken. I år presenteras en ny version av den utskjutande scenen, nämligen i form av en spets som sticker ut från scenen till publiken. Över halva parkett.

– Vi har verkligen försökt förstärka scendjupet – till sin spets, kan man säga. Vi har ersatt satellitscenen, ”pucken”, som vi haft tidigare. 

Det här är långt ifrån första gången som Viktor är delaktig i Melodifestivalscenen och så sent som i våras förra året var han med och utformade scenen som användes i Globen för Eurovision Song Contest 2016.

Enligt Viktor har årets Melodifestivalscen vissa likheter med ESC-scenen från i våras. 

– Det finns flera spinoff-effekter i form av saker vi är nöjda med och har inspirerats av. En sak handlar om att jobba väldigt smart med ljuset och låta det förstärka scenografin så att det hänger ihop ännu mer. Där lärde vi oss att vi kunde hålla ihop de två lite till. 

Är det kul att göra scenen till Melodifestivalen? 

– Det är jätteroligt. Man får jobba med några av de absolut bästa på sina positioner. Det är experter på varenda post, och vi lyckas utveckla samarbetet mer och mer för varje år.

Fakta: Melodifestivalen 2017

Lördagar klockan 20.00 i SVT1, SVT Play och på svt.se/melodifestivalen

•  Deltävling 1: 4/2, Göteborg

•  Deltävling 2: 11/2, Malmö

•  Deltävling 3: 18/2, Växjö

•  Deltävling 4: 25/2, Skellefteå

•  Andra chansen: 4/3, Linköping

•  Final: 11/3, Stockholm

Facebook: SVT Melodifestivalen

Twitter: #melfest, @SVTmelfest

Instagram: @melodifestivalen