Så skrev Elin Petersson låten som knockade Melodifestivaljuryn

Foto: Gustav Dahlander/SVT
Elin Petersson.

Från ett ensligt hus i skogen till Sveriges största tv-program. Elin Petersson tar allmänhetens plats i Melodifestivalen med bidraget "Island". Nu berättar hon om känslan inför att det var hennes låt som tog förstaplatsen av 647 tävlande.

Under hela uppväxten bodde hon i ett hus på landet. Vid sidan av musikintresset arbetar hon som personlig assistent. Men så satte hon sig med gitarren hemma och skrev låten som nu gett henne en plats i Melodifestivalen 2013.

Några dagar efter att Elin Petersson fått beskedet att hon kommit med i tävlingen sitter hon på Melodifestivalredaktionen hos Sveriges Television. 647 bidrag skickades in från allmänheten, och nu blir det hon som får föra fanan för alla de oetablerade låtskrivarna.

– Tanken att man har lyssnat på så många låtar och valt ut min är ganska absurd. När jag tänker på det känner jag mig väldigt stolt och nöjd över att få representera den ickeprofessionella sidan, säger hon.

"Som att spela i vardagsrummet"

Elin Petersson är uppväxt utanför Åby och det var där hon började skriva musik. 2001 flyttade hon till Stockholm och gick en tvåårig utbildning på Stockholms Musikkonservatorium, och efter det har hon umgåtts mycket i musikerkretsar.

Producenten Christer Björkman har öppnat för att hon nu också kan vara välkommen att framföra låten "Island" som artist. Men hon drabbas inte av nervdaller vid tanken på att uppträda för tre miljoner svenskar.

– Det känns roligt. Jag har förstått att man repar ganska mycket i det här sammanhanget, och jag har flera vänner som har varit med i Melodifestivalen. Salem Al Fakir har sagt till mig att det var som att spela hemma i vardagsrummet. Allt är så stort att man inte kan ta in det, säger hon.

Elin är också bekant med bekant med Linda Ström och Frida Öhrn i Cookies'n'Beans och Beata Harryson-Nordström som var med i LaRoxx i Melodifestivalen 2004.

Rådet: "Måste skicka in den"

En annan anknytning till Melodifestivalen är Mikael Landby, den ena sångaren i schlagerbandet Hallå hela pressen.

– När jag spelade upp låten för honom sade han att jag måste skicka in den, berättar Elin.

Samtidigt visste hon att det är svårt, särskilt om man är oetablerad och skriver ensam.

– Det var ju inte direkt tanken när jag satt där i lilla lägenheten och skrev låten. När jag skickade in den sade jag till alla som visste om det att de inte skulle ha några förhoppningar, för det är ju omöjligt. Men sedan ringde Christer Björkman med beskedet.

Elin skickade in ett bidrag även till Melodifestivalen 2012, då utan att komma med. Hon brukar följa tv-programmet, men inte mer än folk i allmänhet.

– Jag tycker att festivalen och Eurovision är jätteroligt och tittar när det sänds, och ännu mer när jag var liten. Men det är inte mycket mer än så, säger hon.

Hälften har kommit sist

Allmänhetens tävling är de oetablerade låtskrivarnas chans att komma med i Melodifestivalen 2013. Oetablerade artister får en plats genom att vinna musiktävlingen Svensktoppen nästa. Tillsammans ersätter de båda tävlingarna den tidigare Webbjokern.

Elin är inte fullt bekant med Webbjokerns resultathistorik. Bidragen från allmänheten har inte varit lyckosamma under de tre åren tävlingen funnits, med Julia Alvgards sjätteplats av åtta bidrag i en deltävling 2011 som bästa resultat.

Men bara hälften har kommit sist ...

– Det känns ju bra att veta, haha! Det är ju oetablerade artister som har framträtt, och folk är nog trygga i att rösta på det som de känner igen. Låtarna måste också vara väldigt direkta.

Speciell text

Samtidigt kom Marie Lindberg till final 2007 som oetablerad. Elins låt liknar Lindbergs "Trying to Recall" mer än någon av webbjokrarna.

– Jag tror att det finns något positivt i att jag både har skrivit låten och eventuellt också kommer att framföra den. Jag har skrivit musik i väldigt många år och kände väl att det var något med den här låten som var direkt och enkelt och gjorde att det går att ta till sig den.

Oftast när Elin skriver musik börjar hon med versen. Den här gången började det med refrängen.

– Det är en stark melodi som fastnar direkt, och det var därför jag insåg att det var en refräng. Melodin är en liten enkel och söt sak. Det finns ett vemod i den, men jag tror att man upplever den som ganska positiv och glad.

Texten är på engelska, och låttiteln har en speciell roll.

– Texten kan man fundera på. Den heter "Island", som var ett arbetsnamn innan jag ens börjat skriva låten. Jag sjunger inte det ordet en enda gång, men för mig finns det en liten anledning till att det finns kvar. Jag har skrivit hur många låtar som helst, men det här är nog den enda där titeln inte förekommer i texten.