"Sändningarna har varit roligast" – Daniel Jelinek ser till att Eurovision Song Contest blir en upplevelse i tv-soffan

Foto: Johan Paulin

Ljud-och ljusdesignern ser till att alla nummer får maximal effekt. Artisterna kör järnet på scen. Men det är bildproducenten som ser till att Eurovision Song Contest blir en upplevelse även hemma i miljontals tv-soffor.

I kväll är det äntligen dags för finalen i Eurovision Song Contest. Och den som ser till att alla nummer flödar som de ska är Daniel Jelinek. Han är bildproducent för Eurovision Song Contest och ser till att alla bilder och vinklar sitter perfekt.

– Jag har hand om bilderna på alla bidrag som framförs på scenen utifrån önskemålen. Sedan förplanerar jag även varenda bild, säger Daniel.

Planerat och regisserat

För hur oplanerat, spontant och sprudligt det än ser ut hemma i tv-rutan, så är varenda vinkel och scen faktiskt planerad in i minsta detalj.

– Det har varit en lång process. Fotograferna har lurar där de hör när de ska klippas in, så på det sättet är det en redigerad sändning, säger Daniel.

Och han vet precis vilken upplevelse som har varit hans starkaste.

–  Sändningarna. Det är ju en process, vi har haft många repetitioner där vi har petat och gått in i detalj på varenda bild, och det är ju också en rolig del, säger han.

Något som känns jobbigare är när det blir för mycket hårt jobb.

– Det har varit många långa dagar och sena kvällar. Det har varit mycket stress inför eventet, både kring var kamerorna ska stå och vilka vinklar vi ska ha. Så det är en del regiarbete, funderingar och tankar innan allt är klart.

Positivt bemötande

Ytterligare en krydda har varit det positiva bemötandet av alla länder, berättar Daniel.

– Det har varit ett jätteroligt samarbete, så det har varit fantastiskt kul.

Men från och med i morgon är det i stället långledigt som gäller för Daniel

– Nu ska jag vara jättelångledig, jag har ju varit med och jobbat både under Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Det ska bli underbart att få vara ledig, men det kommer ju att kännas tomt också. Jag går från att vara väldigt viktig till att bli... mindre viktig, här åtminstone. Men jag är ju viktig för min familj, så det blir en annan fokus från och med i morgon, säger han med glimten i ögat.