Sarah Dawn Finer programledare för Inför Eurovision Song Contest

Artisten och programledaren Sarah Dawn Finer.
Artisten och programledaren Sarah Dawn Finer.

I Inför Eurovision samlas artister och personligheter och diskuterar årets bidrag i Eurovision Song Contest. I år leds programmet av Sarah Dawn Finer som vid sin sida, kommer ha experten och sidekicken Christer Björkman.

Hon har tävlat två gånger i Melodifestivalen och 2012 var hon programledare för hela festivalen tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström. Hennes karaktär Lynda Woodruff gjorde stor succé i Europa när SVT arrangerade Eurovision Song Contest 2013. Nu är Sarah Dawn Finer tillbaka i Eurovision igen.

– Jag har ju inte riktigt programlett något sedan 2012 när jag var julvärd och ledde Melodifestivalen och senast jag var med i ESC sjöng jag "The Winner Takes It All" i finalen 2013 i Malmö. Det här var ett roligt sätt att få vara programledare igen men också att få göra ett program som handlar om Eurovision där man får prata om låtarna som skall tävla och vara delaktig i forum där Eurovision-fansen finns, säger Sarah Dawn Finer.

Följ Måns förberedelser

Årets upplaga av Inför Eurovision Song Contest kommer handla mycket om tävlingen. Tittarna ska känna att de kan jämföra sina egna åsikter med panelen i studion. I en serie inslag kommer vi också få följa Melodifestival-vinnaren Måns Zelmerlöw i sina förberedelser för ESC. Allt från repetitioner och justeringar på hemmaplan till arbetet som Sveriges representant i Eurovision Song Contest på plats i Wien.

– Melodifestivalen och ESC, likt många tv-underhållningsprogram, tar fram i folk att de ska tycka väldigt mycket och Inför ESC går ut på att panelen tycker om låtarna, artisterna och framförandet. Det finns alltid en åsikt att känna igen sig i plus att man får höra storys om hur det är att vara med i ESC. Det kanske inte är så många människor som vet att det är väldigt olika i andra länder jämfört med Sverige. Så vi hoppas kunna bjuda på lite roliga fakta samt se hur det går för Måns och hur han förbereder sig.

Lynda Woodruff tillbaka i Eurovision

Eurovision Song Contest firar 60 år och med anledning av detta kommer BBC att sända en hyllningsgala som leds av Graham Norton och Petra Mede. Den svenska sändningen av galan ramas in av Sarah Dawn Finer och Christer Björkman från studion i London. Lynda Woodruff kommer vara röda mattan-reporter och intervjua alla medverkande.

– Bland de vanligaste frågorna jag får är "kommer Lynda dyka upp igen" och "kommer jag tävla i Melodifestivalen igen". När det kom på tal att SVT skulle göra en inramning till ESC 60 med röda mattan så började vi spåna på hur man kunde göra och då var det ganska självklart att Lynda skulle vara med på ett hörn. Tanken är att hon ska vara en röda mattan-reporter utsänd från EBU.

Det är ingen tvekan om att den populära karaktären Lynda Woodruff även gjort avtryck i huvudpersonen själv.

– Jag älskar att spela Lynda och jag älskar att det finns så mycket folk som tycker om henne. Så det är med fröjd jag låter henne få möjlighet att dyka upp igen, avslutar Sarah Dawn Finer.

Inför ESC sänds i fyra delar med start 21 april kl 21:00 i SVT1 och SVTPlay.

Eurovision Song Contest firar 60 år sänds 4 april enligt följande:

Uppsnack sänds 21:25 i SVT1 och SVTPlay
GALAN sänds 21:50 i SVT1 och SVTPlay
Eftersnack sänds 23:20 i SVT1 och SVTPlay