Lynda Woodruff gör comeback i Eurovision Song Contest 2016

Lynda Woodruff.

Den älskade EBU-tanten kommer att inta Globen live under finalen. ”Jag kommer vara supernervös men ska göra mitt bästa för att folk ska dra på mungiporna”, säger Sarah Dawn Finer, som spelar Lynda Woodruff.

Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff blev en succé efter att hon dök upp i en sketch i Melodifestivalen 2012 och som poängutdelare i Eurovision Song Contest samma år. Den älskade karaktären har sedan dykt upp både i Melodifestivalen och Eurovision 2013 och i årets final. Nu intar hon Eurovision Song Contest – i direktsändning.

– Lynda Woodruff var med i Eurovision 2013 och visade upp Sverige. Det blev, till vår stora glädje, en enorm succé. Vi har fått väldigt många frågor och önskningar från olika delar av Europa om att hon ska komma tillbaka. Därför kommer hon tillbaka, fast på ett sätt vi inte sett henne förut, säger Edward af Sillén manusförfattare och regissör för Eurovision Song Contest 2016.

Sarah Dawn Finer: ”Jag är stolt”

Sarah Dawn Finer ser fram emot att förvandlas till Lynda igen.

– Jag älskar att spela henne och det är så roligt att vi får skapa roliga nya idéer med henne, men denna gång kommer det bli extra läskigt och extra speciellt. För det är live, direktsänt för miljoner människor runt om i världen, säger Sarah Dawn Finer och fortsätter.

– Jag är så glad och stolt över att få delta i Eurovision igen, och det känns helt galet att jag och Edward har skapat en karaktär som har blivit så älskad världen runt i ESC-sammanhang.

Önskad ända sen Måns vann

Sarah Dawn Finer berättar att fansen har önskat att Lynda skulle komma tillbaka ända sen natten Måns vann i Wien.

– Jag har fått så många kommentarer och tweets i över ett år med frågor och önskningar om Lynda och om hon eller jag dyker upp i ESC igen och det är såklart superkul. En ära.

En annan speciell sak med karaktären är att många inte verkar ha förstått att Lynda Woodruff inte är en riktig person.

– Det är också fortfarande så absurt roligt att det är så många som inte riktigt vet eller förstår att vi är samma person och att det är en fiktiv karaktär, men att hon ändå är så älskad.

Framträder live för första gången

Nu ser Sarah Dawn Finer fram emot att för första gången få göra karaktären live i finalen av Eurovision Song Contest.

– Jag kommer såklart vara supernervös, men det är en så stor ära, så jag ska göra det bästa jag kan för att få folk att dra lite på mungiporna.

Att Lynda dyker upp i direktsändning ser Edward af Sillén som en naturlig utveckling.

– Det känns som att vi gjort så många sketcher med Lynda så nu vill vi att fansen och publiken ska få träffa henne live. Därför kommer hon att vara med live i arenan. Jag tror att det blir en annan nerv som vore kul att få komma åt i finalsändningen, säger Edward af Sillén innan han avslutar.

– Det är samma Lynda, lika förvirrad som vanligt.