SaRaha till final i Melodifestivalen 2016: ”Lättnad att folk är så öppna”

SaRaha vinnarintervju

På scen kände hon besvikelse – i greenroom eufori. Nu hyllar SaRaha tittarnas öppenhet.

Hon har sagt att det är dags att ge rum för afrikansk pop i Sverige. Och i Andra chansen gjorde hon jobbet.

– Jag känner en sådan lättnad över att folk är så öppna inför något sådant här. Det jag gör är ett uttryck av mina erfarenheter. Att det gått så här är så stort att det inte finns, säger SaRaha.

Eller Sara Larsson, som hon egentligen heter.

Hon har levt i Tanzania i halva sitt liv och i Sverige halva. I Melodifestivalen 2016 fick hon chansen att visa upp sin låt ”Kizunguzungu”, med text till stor del på swahili.

Och Sverige, hennes andra hemland, tog till sig det.

Verkligheten förändrades

I Andra chansen i Halmstad stod hon mot Isa och den stora balladen ”I Will Wait”. Skriven av Eurovisionvinnarna från förra året och med samma bidragsproducent som Måns Zelmerlöw.

När resultatet skulle presenteras förändrades SaRahas verklighetsuppfattning.

– Det blir så abstrakt, det är helt tomt. Det kändes som en lång tid från att de sade namnet till att jag fattade. Väldigt diffust! Men det är helt sjukt.

Besvikelsen på scen

SaRaha står bakom scenen. Hon har precis presenterats som vinnare på scen och har fortfarande sina minuter på scen i färskt minne.

– När låten tog slut blev det en sådan besvikelse. Var det så här kort? tänkte jag. Det är i slutet som låten verkligen kommer igång och jag är helt inne i det.

Bättre för varje gång

Nu tror hon att finalen blir en enda stor fest.

– Jag får göra det här en gång till, det är helt grymt! Jag kommer mer in i låten för varje gång. Och det ska bli riktigt riktigt kul med en så stor publik.

Dessutom får hon en vecka till med sina dansare. Gänget är svenskar med afrikansk härkomst som har satt ihop en koreografi från sex olika danser från hela Afrika.

Gänget jublar som efter en fotbollsmatch backstage. En har med sig Ghanas flagga.

– Det här är väldigt stor för dem också. Vi är ju ett team, säger SaRaha.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest