Se alla röstningssiffror: Så tog Robin Bengtsson över i Melodifestivalen 2017

Robin Bengtsson.

Melodifestivalen 2017 bjöd på stor spänning bakom kulisserna. Nu kan du se hela dramat – röst för röst.

Hur stor var segern för finalvinnaren Robin Bengtsson i deltävlingen? När var det jämnast under programserien? Vem som åkte ut var närmast att gå vidare? Vem kom etta, tvåa, trea och fyra i deltävlingarna? Här kommer svaren som så många väntat på ...

Under Melodifestivalen 2017 har alla enskilda röster som inkommit genom appen och telefonslussarna registrerats. Tittarna kunde rösta gratis med appen upp till fem gånger per bidrag fram till omröstningen stängde. Dessutom var det möjligt att mot kostnad rösta med telefon eller sms på två olika nummer per bidrag med upp till 20 röster per telefon. Med det dyrare skänktes omkring 10 kronor per röst till Radiohjälpen.

Deltävlingarna avgörs i två röstningsomgångar, där rösterna från den första omgången räknas in även i den andra. Eftersom tittarna har möjlighet att avlägga sina fem hjärtröster även tidigare under programmet kan telefonröster vara mer tongivande i den andra omgången.

Röstningen med appen har fortsatt att ge jämna tävlingar, där många av bidragen engagerat och samlat på sig ett stort antal röster.

Deltävling 1

Nano vann och var den som med bred marginal fick flest röster under deltävlingarna. Hans 1 178 676 röster är det högsta ett bidrag någonsin har fått i en deltävling. Ace Wilder hade ett komfortabelt försprång på trean Boris René efter den första röstningsomgången. Men i andra omgången fick Boris René något fler röster av de två.

De Vet Du fick nästan lika många röster som Boris René i första omgången men bara lite mer än hälften så många röster i den andra omgången.

Charlotte Perrelli och Adrijana var klart avhängda efter första röstningsomgången men med mycket litet mellanrum mellan de två bidragen.

Deltävling 2

SVT aviserade i samband med röstningen i Malmö att det var jämnt, och här var tätstriden mycket riktigt gastkramande. Mariette vann deltävlingen bara 31 000 röster före Benjamin Ingrosso, som i sin tur följdes av Lisa Ajax, bara 23 000 röster bakom.

Benjamin Ingrosso fick flest röster i den andra röstningsomgången, precis före Mariette.

Lisa Ajax utklassade Dismissed i den första röstningsomgången men blev slagen av bandet i den andra.

Men ännu mer gastkramande var striden om den sista Andra chansen-platsen. Här hade Roger Pontare ledningen mot Dismissed efter första röstningsomgången med 13 000 röster. Men i den andra omgången tog rockbandet in försprånget och gick vidare – med bara 2 693 rösters marginal. Marginalen är den minsta som varit avgörande i Melodifestivalen sedan 2015, då Magnus Carlsson gick till final 434 röster före Samir & Viktor.

Deltävling 3

Robin Bengtsson vann deltävlingen men fick det lägsta antalet röster och den lägsta procentuella andelen av rösterna av de fyra deltävlingsvinnarna.

Owe Thörnqvist låg på fjärde plats efter den första omgången. Men i andra omgången exploderade han med 158 074 röster – fler än såväl Frans 2016 som Carola 2006. Kanske var det hans rap i greenroom som gav utslag?

Bella & Filippa var bara 13 000 röster från att slå ut Anton Hagman.

Deltävling 4

Wiktoria tog hem förstaplatsen i deltävlingen med den högsta procentuella andelen röster för ett bidrag under deltävlingarna.

Loreen vann den andra röstningsomgången – men det räckte inte för att hon skulle kunna klättra från sin tredjeplats. Tvåan Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia var nämligen bidraget med näst flest röster i den andra omgången. Wiktoria vann första omgången klart men var bara trea i den andra.

För Loreen fattades 44 000 röster, och därmed blev det Andra chansen för Eurovisionvinnaren. Loreens antal röster hade inte räckt för en finalplats i någon av deltävlingarna.

Bakom gick Axel Schylström och Alice en stenhård match om den sista Andra chansen-platsen. Alice hade ledningen med 2 000 röster efter första omgången, men Axel gick om i den andra omgången och tog sin Andra chansen-plats med 8 000 rösters marginal.

Sara Varga och Juha Mulari fick med bred marginal det lägsta antalet röster för ett bidrag i Melodifestivalen 2017.

Andra chansen

Boris René tog en mycket klar seger mot Dismissed, och näst störst segermarginal hade FO&O i den på förhand ovissa duellen mot De Vet Du.

Mellan Axel Schylström och Lisa Ajax var det däremot mycket jämnt. Mindre än 6 000 röster skilde till sist bidragen åt, där Lisa Ajax fick 50,15 % av rösterna och Axel Schylström 49,85 %.

Det betyder att duellen är den jämnaste i Andra chansen genom tiderna och brädar den legendariska duellen Sonja Aldén–Magnus Uggla från 2007, där Sonja Aldén vann med 50,25 % av rösterna. Axel Schyström var därmed inblandad i två stenhårda dueller under Melodifestivalen eftersom han tog sin Andra chansen-plats bara 8 000 röster före Alice.

Duellen mellan Loreen och Anton Hagman fick stor uppmärksamhet och blev den näst jämnaste med 47,7 % av rösterna mot 52,3 %. Men Loreen fick det tredje lägsta antalet röster i Andra chansen, och Anton Hagman vann till slut med 85 674 rösters marginal.

Anton Hagman fick näst flest röster i Andra chansen efter Boris René och var den enda deltävlingsfyran som slog ut en deltävlingstrea. I finalen ökade Anton Hagmans popularitet ännu mer, och han blev till sist folkets sexa och det av folket bäst placerade bidraget från Andra chansen. Det blev en lång resa, där debutanten var kraftigt förkyld i deltävlingen och inte kunde göra sig själv rättvisa. Då var äventyret nära att ta slut mot Bella & Filippa, där även Filippa hämmades av en förkylning.

Finalen

Eftersom folkets poäng delas ut grundat på hur många röster bidraget fått är finalens röstningsförhållanden kända sedan lördagen.

Mariette var den enda deltävlingsetta som missade topp fyra i folkets omröstning i finalen – hon blev passerad av deltävlingstvåan Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia och pressades även hårt av Anton Hagman.

De starkaste deltävlingsfinalisterna sett till folkets röster på finalbidragen kom från deltävling fyra och de svagaste från deltävling två.

Minsta marginalerna

• I deltävling två tog Dismissed platsen i Andra chansen före Roger Pontare med bara 2 693 rösters marginal.

• Axel Schylström vann sin plats i Andra chansen före Alice med 8 000 rösters marginal. I Andra chansen föll han i duell mot Lisa Ajax med mindre än 6 000 röster.

• Den minsta marginalen mellan två bidrag fanns i finalen, där det bara skilde 1 883 röster mellan folkets sjua FO&O och folkets åtta Benjamin Ingrosso. Trots det lilla mellanrummet gav skillnaden utslag i poängskalan, där FO&O fick 34 poäng och Benjamin Ingrosso 33.

Största segrarna

• Högst procentandel av rösterna i sin deltävling hade Wiktoria med 21,73 %, vilket inte slår Frans 22,23 % från fjolåret. Innan appen infördes kunde marginalerna vara större – YOHIO slog rekord när han vann deltävlingen i Karlskrona 2013 med 47,2 % av rösterna.

• Wiktoria hade också den största segermarginalen i deltävlingarna med 156 026 röster.

Högst och lägst

• Nanos 1 178 676 röster var det högsta antalet röster på ett bidrag i deltävlingarna.

• Deltävlingsvinnaren med lägst antal röster var Robin Bengtsson med 1 031 479.

• Den deltävlingstrea som fick det högsta antalet röster under turnén var Lisa Ajax med 1 036 533. Hon blev därmed den första att nå en miljon röster i en deltävling utan att gå direkt till final. Innan Melodifestivalen 2017 var den enda som brutit enmiljonersgränsen i en deltävling Frans.

• Deltävlingsfyran med lägst antal röster var Axel Schylström med 730 727.

• Den deltävlingsfemma, som alltså missade fortsatt tävlande, som fick det högsta antalet röster var Bella & Filippa med 867 341.

• Deltävlingsfemman med lägst antal röster var Alice med 722 396.

• Det bidrag som fick det lägsta antalet röster i Melodifestivalen 2017 var Sara Varga & Juha Mulari med 219 558.

• Flest röster av de bidrag som hamnade sist i deltävlingarna fick Krista Siegfrids med 407 769.

Röstningsomgångarna

• I appen erbjuds fem röster per bidrag. Möjligen hade de flesta förbrukat sina app-röster när det var dags för den andra omgången i deltävlingarna, för här var antalet röster en bråkdel av den första omgångens noteringar. Resultatet nollställs inte, utan rösterna i den andra omgången adderas i stället till de röster som inkom i omgång ett. Men Owe Thörnqvist lyckades ändå samla 158 074 röster i den andra omgången. Det är fler än Frans fick i samma moment i fjol, och fler än Carola samlade i den andra omgången när hon gjorde comeback 2006. De övriga som överskred 100 000 röster i den andra röstningsomgången var i tur och ordning Nano, Loreen och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia. Lägst antal röster i årets röstningsomgång två hade Dinah Nah med 42 010 röster.

• Flest röster i den första omgången i årets fyra deltävlingar lyckades Nano samla. Han toppade listan i deltävling ett med 1 056 413 röster och är därmed den hittills enda som fått över en miljon röster redan i första omgången.

• Om räkneverket nollställts till den andra röstningsomgången, som fallet var till och med 2011, hade Boris René, FO&O och Loreen gått direkt till final på bekostnad av Ace Wilder, Robin Bengtsson och Wiktoria.

Summan av pengar till Radiohjälpen är högre än de belopp som nämnts under sändning. Detta beror på att en del sms-röster inte kan betala. Det kan röra sig om företagsmobiler eller att det saknas pengar på kontantkort. Under de senaste åren har det varit normalt med ett bortfall på omkring 10 procent. SVT använder därför ett schablonavdrag på just 10 % för sms-röster vid sammanräkningen av pengar till Radiohjälpen. 2017 har bortfallet varit lägre än 10 %, och därför är det verkliga beloppet till Radiohjälpen högre än tidigare nämnt.