Se Loreens akustiska "Euphoria" – inför Eurovision Song Contest

Loreen ägnade nästan en halv dag åt förberedelserna för att framföra en låt. Inför den andra semifinalen bjöds stjärnan och andra svenskar in till Nobelmuseet i Baku.

Alfred Nobels bröder startade oljeverksamhet i Azerbajdzjan på 1800-talet, och nu finns det ett museum i Baku efter dem. Till det museet – "Villa Petrolea" på landsbygden precis utanför staden – var Loreen och svenskarna inbjudna på tisdagskvällen.

"Har tagit fram den själv"

Och utöver ett digert matbord bjöds gästerna på uppträdanden av både Alexander Rybak och Loreen. Rybak framförde instrumentell stråkmusik – och självklart Eurovisionsklassikern "Fairytale".

Loreen ville inte vara sämre och fortsatte med stråkar på scenen i en ny version av "Euphoria".

– Jag har tagit fram den själv, det är skönt att göra något som är mer avskalat. Jag spelade in den bara några dagar innan vi skulle åka till Baku, berättar hon.

Viktigt vara noggrann

Loreen åkte till "Villa Petrolea" åtskilliga timmar innan resten av svenskarna. För att förbereda framträdandet gjorde hon soundcheck i en och en halv timme. Det berodde bland annat på kommunikationssvårigheter med den ryska ljudteknikern.

– Det är svårt att få till ljudet ibland, framför allt när det blåser och har sig, säger Loreen.

Noggrannheten är en naturlig del av musicerandet, enligt artisten.

– Alla som har musikerådra är noggranna. Det är viktigt att det låter bra, annars kan ni inte njuta av det, säger hon.

Fick medalj

Under besöket tilldelades Loreen också Nobelstiftelsens medalj i brons som ett led i att främja de svenska relationerna med regionen.