Se mellanakten ”Hela Sveriges sång” i Melodifestivalen 2016 igen

Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer var märkbart rörda efter att ha framfört mellanakten ”Hela Sveriges sång”. ”Det var så fint att vi blev helt knäckta”

Numret består i att en pensionärskör och unge Elliot sjunger svenska nationalsången ”Du gamla, du fria”. Sedan tar Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi över och sjunger varsin folkvisa på hebreiska och arabiska. Jon Henrik Fjällgren sluter upp och jojkar medan numret avslutas med nationalsångens andra vers.

– Stämningen i arenan var helt obeskrivlig. När Elliot började sjunga nationalsången började alla ställa sig upp. Det var så fint att vi blev helt knäckta om jag ska vara ärlig, säger Sarah Dawn Finer.

Mellanakten i den fjärde deltävlingen är ett sätt att uppmärksamma femtonårsjubileet av Melodifestivalen på turné. Karl-Johan Ankarblom står för det musikaliska arrangemanget, där Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer och Jon Henrik Fjällgren sjunger på ett språk som finns i deras ursprung.

– Något som är så fantastiskt med programmet sedan förändringen är att musikgenrerna har breddats och att alla musikaliska ursprung har fördubblats i det här programmet. Vi har hört musik på massa olika språk. Vi har hört allt från samiska till grekiska till serbiska i det här programmet och det är ju fantastiskt, för allt det här ryms i Sveriges musikkultur. Därför är det här vårt sätt att uppmärksamma det, säger Edward af Sillén, innehållsproducent för Melodifestivalen 2016.

Man kan säga att det är en flört med vad programmet har blivit?

– Det är exakt vad det är och även en hyllning till det här landet och den fantastiska musikkultur som finns här, säger Edward af Sillén.

– Det kändes så mäktigt att jag nästan grät. Jag tycker att det är väldigt viktigt att SVT gör det här och jag är glad att vi fick göra det här tillsammans, säger Gina Dirawi.

 

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest