Eurovisionchefen: Australien kan få en fast plats i Eurovision Song Contest

Foto: SBS
Guy Sebastian representerar Australien i Eurovision Song Contest 2015 med låten "Tonight Again".

Nu kan Australien få vara med i Eurovision Song Contest varje år. ”Vi kommer att diskutera om vi ska utvidga tävlingen”, säger Eurovisionchefen Jon Ola Sand till svt.se/melodifestivalen.

Det var i februari som den europeiska radio- och tv-unionen EBU släppte bomben. För att fira 60-årsjubileumet av Eurovision Song Contest är Australien med som tävlande land 2015.

Och landets storstjärna Guy Sebastian har pekats ut som en av favoriterna till att vinna med bidraget ”Tonight Again”. I så fall kommer tävlingen att hållas i ett europeiskt land nästa år med det australiska tv-bolaget som medarrangör.

”Tanken är intressant”

Men nu öppnar Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand för att det här bara kan vara början.

– Australien har visat att man kan leverera bra saker, och intresset är enormt i landet, så det är klart att vi kommer att diskutera om vi ska utvidga tävlingen, berättar han för svt.se/melodifestivalen.

Nu kan alltså Australien få komma tillbaka till tävlingen varje år.

– Det här är inte en permanent plats, och vi har inte diskuterat frågan i EBU:s referensgrupp, men tanken är intressant, säger Jon Ola Sand.

Kan kriteriet bli att man får vara med i tävlingen om intresset i landet är stort i stället för att landet måste ligga inom EBU:s sändningsområde?

– Tävlingen ska alltid vara i Europa, men om andra länder önskar vara med kan vi se vilket fantastiskt evenemang vi har och ta in intressanta länder och artister. Men återigen, det här är bara tankar som vi har börjat tänka och inget som är beslutat.

Finns utmaningar

Sveriges delegationschef Christer Björkman har under många år varit med i EBU:s referensgrupp för Eurovision Song Contest. Han ser utmaningar i att erbjuda Australien en fast plats i tävlingen.

– Den stora tidsskillnaden är ett problem för direktsändningen, och om man skulle arrangera tävlingen där blir det en helt annan kostnadsbild för delegationerna. Public service-bolagen i Europa har rätt stora problem med ekonomin. Och hur stor är potentialen för telefonomröstning i Australien en tidig morgon? säger han.

Christer Björkman betonar att kommentarerna om Australien är hans personliga spekulationer.

– Det är möjligt att det här testet visar sig ha gett ett fantastiskt resultat när det utvärderas. Det kanske visar sig vara jättehöga tittarsiffror och många som röstar i Australien, säger han.