Nu är det dags att skriva låtar till Melodifestivalen 2014

Melodiestivalen 2014 logga
Melodiestivalen 2014 logga

Ta fram instrumenten, vässa pennan och börja komponera. Den 3 september öppnar tävlingen för uppladdning av låtar till Melodifestivalen 2014. I år sker en satsning på att få in fler kvinnliga upphovsmän.

Melodifestivalen kommer i år arbeta för att få fler kvinnliga upphovsmän att delta i tävlingen. I branchföreningen STIM är 20 procent av medlemmarna kvinnor, och Melodifestivalen vill inte vara sämre. Därmed ska minst 20 procent av bidragen ha en eller flera kvinnliga upphovsmän.

– Melodifestivalen vill inte ligga i ofas med Musiksverige utan ska spegla branschens bredd. Därför tar vi ett aktivt grepp för att lyfta fram kvinnliga upphovsmän, säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen.

Den 3 september är landets alla låtskrivare välkomna att ladda upp ljudfiler här på svt.se/melodifestivalen. Sajten stänger för uppladdning den 18 september kl 09.00.

Allmänhetens tävling kontra Ordinarie tävling

Det finns två kategorier av tävlingar. Låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till Allmänhetens tävling. Låtskrivare med tidigare utgivna verk anmäler sig till Ordinarie tävling. I båda fallen är det melodin som tävlar.

Till Melodifestivalen 2014 ska 32 bidrag väljas ut. Urvalsjuryn tar fram 15 låtar bland de inskickade bidragen till Ordinarie tävling samt ett bidrag inskickat till Allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. I dessa 16 ingår vinnande artist från ”Svensktoppen nästa 2013” som garanteras en plats i Melodifestivalen 2014. Dock inte med låten hen vann med.

Uppdatering: I tidigt skede meddelades att antalet bidrag med kvinnligt upphov skulle vara 20 procent av bidragen utvalda av urvalsjuryn ur Ordinarie tävling. Till slutversionen har andelen fastställts till 20 procent av samtliga bidrag.

Se alla regler i dokumenten till vänster. För att öppna filerna behöver du ha programmet Adobe Acrobat Reader (extern länk) installerat på datorn.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest