Spanien i Eurovision 2013: ESDM – "Contigo hasta el final"

Spanien: ESDM – "Contigo Hasta El Final (With You Until The End)"
Spanien: ESDM – "Contigo Hasta El Final (With You Until The End)"

En blandning mellan rock och keltiska rytmer. Det är några ingredienser som gjort ESDM kända i Spanien och Latinamerika. Nu tar de steget till Eurovision.

  • Titel: "Contigo hasta el final" ("With You Until The End").
  • Artist: ESDM.
  • Musik: Raquel del Rosario, David Feito, Juan Suárez.
  • Text: Raquel del Rosario, David Feito, Juan Suárez.
  • Startar: Direktkvalificerade till finalen, startnummer ej fastställt.

Trion ESDM, som på spanska utläses El Sueño de Morfeo (Morfeus dröm) består av Raquel de Rosario (30) från Kanarieöarna, och Juan Suárez (37) och David Feito (32) från Asturien. Bandet är känt för sin blandning av rock och folklore, och har keltiska influenser som tillsammans med Raquel de Rosarios särpräglade röst har lett till stor framgång i både Spanien och Latinamerika. De har släppt fyra album, som har sålt i mer än en halv miljon exemplar.

Bandet har själva skrivit bidraget till Eurovision, och låten handlar om två människor som möts och tillsammans upptäcker kärleken, och som reser livets resa tillsammans till slutet. De keltiska influenserna, som för många är ett av ESDM:s mest karaktäristiska drag, är med även i denna låt, som sedan leder in på mer rockiga rytmer.

Spanien i Eurovision

När Spanien debuterade i ESC 1961 hade övriga Europa ett komplicerat förhållande till den spanska staten. Finalen i Madrid 1969 är den hittills enda upplagan som arrangerats av en diktatur, något som gav vissa deltagarländer kalla fötter (de nordiska länderna fattade ett gemensamt beslut att delta endast några veckor före finalen).

I ESC var man länge en stark nation – Francotelevisionen var mån om att visa upp landet i ett positivt ljus internationellt och det nya, fria Spanien använde länge ESC som något av en experimentverkstad dit man skickade tango, flamencopop och musik med romska influenser. Bland annat var man det första land att ha ett bidrag med rapinslag (1993). Spanjorerna hyser idag något slags hatkärlek mot ESC. Man säger sig vilja vinna men har deltagit med svaga låtar som placerat sig långt ner i resultatlistorna. Med jämna mellanrum försöker dock spanska TVE blåsa liv i kärleken på allvar.

2010 fick Spanien framföra sin låt två gånger i finalen efter att det första framträdandet störts av den katalanske upprorsmakaren Jimmy Jump, som gjort sig känd genom att avbryta större evenemang, allt som oftast fotbollsmatcher.

Fakta: Spanien

Fram till 1975 var Spanien en diktatur som styrdes med järnhand av Francisco Franco, vilket ledde till att Europa fick ett komplicerat förhållande till den spanska staten. Dock såg övriga länder allt som oftast genom fingrarna med diktaturen och många övriga européer solade glatt på spanska solkusten. Spanien antog en demokratisk grundlag så sent som 1978 och åtta år senare blev man EG-medlem. Än i dag finns dock tydliga spår av diktaturen på många platser i Spanien.

Spanien är känt för sin paella, sin värme och sin framstående fotbollskultur, där frontnamnen är Real Madrid och katalanska F.C. Barcelona. Deras årliga möte i spanska La Liga, El Clásico, är en högtidsstund som lockar många besökare, även fans från utlandet. De senaste åren har man dessutom vunnit VM-bucklan en gång, EM-bucklan två.

  • Huvudstad: Madrid.
  • Befolkning: 46,2 miljoner.
  • Språk: Spanska.

Låtens text

Un cielo azul
gana paso a la tormenta
que amenazó mi corazón

Y llegas tú, con todo lo que significas tú 
descubriéndome quién soy

Eres esa luz
que a través del universo

me invitas a viajar
Contigo hasta el final

La ilusión
de una vida por delante
que comienza justo hoy

Vámonos
sin temor
gritemos que al final triunfó el amor
que ahora somos tú y yo

Eres esa luz
que a través del universo

me invitas a viajar
Contigo hasta el final

Eres esa luz
que a través del universo

me invitas a viajar
Contigo hasta el final

Historik Tobias Larsson, Maria Rosén

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest