Stockholm och Globen får Eurovision Song Contest 2016

Globen och Måns Zelmerlöw.

Stockholm blir värdstaden för Eurovision Song Contest 2016.

Efter Måns Zelmerlöws seger i Wien kunde svenska städer ansöka om att få arrangera nästa års Eurovision Song Contest. Efter att ha granskat alternativen har SVT nu valt Stockholm. Tävlingen anordnas i Globen 2016.

”Ännu mäktigare under finalkvällen”

Hela området runt arenan planeras ingå i evenemanget.

– Lösningen med flera arenor gör att vi kan producera Eurovision Song Contest i Globen, ha presscenter på Hovet och delegationsområdet i Annexet. Kronan på verket är möjligheten att göra Eurovision Song Contest ännu mäktigare under finalkvällen genom att införliva Tele2 Arena i evenemanget, säger den exekutiva producenten Martin Österdahl i ett pressmeddelande.

”Det blir ett unikt arrangemang där alla våra fyra arenor: Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena, används till ett evenemang samtidigt. Huvudscen för semifinaler och final är Ericsson Globe”, skriver Stockholm Globe Arenas på sin webbplats.

Hyllar Stockholm

Martin Österdahl kommer precis som när Sverige anordnade tävlingen 2013 att vara exekutiv producent. Nu lovordar han Stockholms upplägg.

– Stockholm har kommit med ett helgjutet erbjudande som garanterar att evenemanget återigen tas till nästa nivå, säger han.

Andra gången i Globen

Eurovision Song Contest anordnades i Globen år 2000 och kommer nu till arenan en andra gång.

– Jag ser fram emot att välkomna hela Europa till Stockholm och ett av världens största tv-evenemang. Eurovision Song Contest är både en musikfest och en folkfest och i Stockholm ska vi bjuda på båda två, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, pekar på den starka musikaliska traditionen i staden.

– Att få vara värd för Eurovision Song Contest ger oss möjlighet att förstärka och stimulera det engagemang som musiken skapar för både stockholmare och alla som vill resa hit för att på plats ta del av det svenska musikundret, säger hon.

Stora förhoppningar

Jon Ola Sand, Eurovisionchef på den europeiska tv-unionen EBU, har stora förhoppningar efter valet av Stockholm.

– Vi har färska minnen av det framgångsrika evenemanget i Malmö 2013 och ser fram emot att återigen ta världens största musikshow till nya höjder i Sverige i maj, säger han till den officiella webbplatsen Eurovision.tv.

Semifinalerna av Eurovision Song Contest 2016 arrangeras den 10 och 12 maj och finalen den 14 maj. Biljetterna planeras släppas omkring årsskiftet.