Superguiden – här är låtarna du inte får missa

Foto: Elke Roels/EBU (Bilden är ett montage)
Mandinga från Rumänien, Pernilla Karlsson från Finland och Ivi Adamou från Cypern är Mirja och Gustavs favoriter i semifinal 1.

Isländsk folkkultur, sommarhits, tuggimmirefränger och poppärlor. Här är bidragen du inte får missa i kväll – och låtarna du kan reservera för kisspaus.

I kväll gör 18 länder upp om en plats i finalen – bara tio går vidare. Redaktionens Gustav Dahlander och Mirja Bokholm har lyssnat på alla låtar och listat kvällens fem bästa bidrag. Dessutom varnar de om semifinalens riktiga kalkonbidrag. Håller du med? Om inte – posta din egen lista på vår Facebooksida!

Gustavs topp fem

1. Island: Gréta Salóme & Jónsi – "Never Forget"

 Äntligen visar Island upp lite av sin rika folkkultur i Eurovision. Vi har träffat artisterna Gréta och Jónsi lite överallt under förberedelserna på plats, men Jónsi har haft problem med tonerna och fick på söndagen stanna kvar och öva när vissa av de andra festade. Och Gréta har blivit förkyld lagom till semifinalen. Hur som helst är låten min personliga favorit i hela årets tävling.

2. Lettland: Anmary – "Beautiful Song"

 En refräng som sitter som ett vackert tuggummi med en gång och en ganska kul text. Det här borde bli Lettlands bästa resultat på många år. Vilket dock inte säger så mycket.

3. Rumänien: Mandinga – "Zaleilah"

 Självklar hit med en dragspelshook av världsklass. Allt utanför topp tio i finalen vore en storskräll.

4. Cypern: Ivi Adamou – "La La Love"

 Modernt och medryckande av Loreens låtskrivare från i fjol. Det kanske inte räcker hela vägen, men att Cypern för en gångs skull är med i matchen på allvar är det få som tvivlar på i Baku.

5.  Finland: Pernilla Karlsson – "När jag blundar"

 Att Finland i denna vackra låt sjunger på svenska har inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. När vi för första gången sedan 1998 får höra vårt språk i ett tävlande Eurovisionsbidrag borde det innebära en högtidsstund, men i Sverige är det engelskan som är högstatusspråket.

Kvällens bottennapp

Israel: Izabo – "Time"

Säkerheten kring den israeliska delegationen har varit rigorös i Baku. Och jag förstår att det behövs, för Izabo bjuder i mina öron på det kanske mest enerverande Eurovisionsbidraget genom tiderna.

Mirjas topp fem

1. Cypern: Ivi Adamou – "La La Love"

Vilken poppärla! Låten sätter sig direkt, den är välproducerad och snygg, och sångerskan funkar både som skivartist och på scen. Intressant nog har det här bidraget blivit mycket mer populärt bland svenska fans än i övriga Europa, men en finalplats borde trots det vara självklar för Ivi Adamou.

2. Island: Gréta Salóme & Jónsi – "Never Forget"

Något av det bästa med Eurovision är att få smaka på andra länders musikkultur, och därför är det extra roligt att Island skickar något som känns typiskt isländskt. Men den här låten har många kvaliteter – den är pampig, den berör, och den sticker ut i mängden.

3. Finland: Pernilla Karlsson – "När jag blundar"

Sist Finland sjöng på svenska gick det inte så bra, men i år har de definitivt chans till revansch. Låten väcker många känslor och är en av årets vackraste ballader. Mitt halvfinska hjärta pumpar extra hårt för Finland i år!

4. Rumänien: Mandinga – "Zaleilah"

Vilken sommarhit! Även om Mandinga inte lämnar något djupare intryck blir jag glad och vill ut på dansgolvet. Rumänien kan det här med Eurovision och bockar som vanligt av flera av de klassiska framgångsfaktorerna: Glädje, enkelhet, värme och öststatsdunk.

5. Ryssland: Buranovskiye Babushki – "Party for Everybody"

Jag är egentligen allergisk mot plojbidrag, men jag kan inte värja mig – och det kommer resten av Europa inte heller att kunna göra. Vem vill inte komma hem och välkomnas av en Babushka med rykande färska bullar i famnen? Det här är farligt. Livsfarligt.

Kvällens bottennapp

Österrike: Trackshittaz – "Woki Mit Deim Popo"

"Din rumpa har känslor" sjunger Trackshittaz i sitt extremt sexistiska bidrag. Ja, om min rumpa haft känslor skulle den nog vara arg, stött och ha gått till attack vid det här laget. Låten i sig är kanske inte startfältets sämsta, men jag blir så provocerad att det inte råder någon tvekan om vilket som är kvällens bottennapp. Usch!

Melodifestivalen 2018

Musiktävling