Superguiden – låtarna att hålla koll på i andra semin

Foto: Elke Roels/EBU (Montage av Lania Sitepu)

Balkanballader, fotbollshymner och sjörövar-Fabbe – här är bidragen du inte får missa i kväll!

Det är äntligen dags för Sverige att tävla i den andra semifinalen, och nu håller vi alla tummar för att Loreen och "Euphoria" tar sig till final. Men det finns fler låtar att hålla koll på i kväll. När SVT:s Gustav Dahlander och Mirja Bokholm delar med sig av sina favoriter i kvällens spännande spännande drabbning blir det både smäktande balkanballader, svenskinspirerad trallpop och Eric Saade-look-a-likes. Samtidigt tipsar de om vilka bidrag som lämpar sig bäst för kvällens kisspaus.

Gustavs topp fem

1. Serbien: Željko Joksimović – "Nije Ljubav Stvar"

Željko kommer med ännu en högklassig Balkanballad. Jag är en av de få som inte har "Lane moje" som Joksimović-favorit, och "Nije Ljubav Stvar" parkerar före 2004-klassikern hos mig.

2. Sverige: Loreen – "Euphoria"

Jag håller självklart alla tummar för Loreens coola bidrag, men jag hör ändå till de 60 procent som inte gillade bidraget bäst av alla som var med i Melodifestivalen. Och då kan det knappast vara min personliga favorit i Eurovision heller. Men bra är det, och det är kul att så många gillar ett nytt uttryck.

3. Ukraina: Gaitana – "Be My Guest"

I vanlig ordning skickar Ukraina en låt som lär placera sig på topp tio, och om man fått ihop alla pusselbitarna skulle kanske den här rent av kunna vinna. Nu tror jag bara att det blir en hedersam topplacering. Som vanligt.

4.  Malta: Kurt Calleja – "This Is The Night"

Jag erkänner med självklarhet att jag tycker om trallvänlig svensk pop, och det är just vad det här är. Tyvärr kan jag inte se att Kurt Calleja håller som artist, men annars hade det kunnat bära en bit.

5. Slovenien: Eva Boto – "Verjamem"

"Molitva" från 2007 är en av mina favoriter genom tiderna, och när kompositören nu är tillbaka i samma fåra kan det inte gärna bli något annat än en topp fem-plats på min lista.

Kvällens bottennapp

Litauen: Donny Montell – "Love Is Blind"

I en semifinal med en rad bidrag som engagerar mig måttligt är Litauens den som engagerar minst. Som vanligt, när det gäller Litauens bidrag.

Mirjas topp fem

1. Sverige: Loreen – "Euphoria"

Jag brukar inte vara särskilt nationalistisk, men i år handlar det bara om en sak. Att vinna. Jag ska erkänna att jag tröttnat lite på låten, men att "Euphoria" är årets bästa Eurovisionbidrag håller jag fast vid. Att kunna kombinera dansmusik med något emotionellt och själfullt är en bedrift i sig, och det är svårt att inte fångas av denna magiska komposition. Nu tar vi hem alltihop!

2. Kroatien: Nina Badrić – "Nebo"

Fantastiskt vacker balkanballad som verkligen griper tag. Jag förstår inte ett ord av vad hon sjunger, men musiken talar sitt tydliga språk och stundtals känns det som att jag är ett med sångerskan Nina. Tyvärr kommer "Nebo" att falla i skuggan av Serbiens hajpade bidrag, och jag är rädd att det därför inte ens räcker till final.

3. Serbien: Željko Joksimović – "Nije Ljubav Stvar"

"Lane Moje"-legenden är tillbaka och utgör Loreens absolut största hot, både i semin och i den stora finalen. Och det kan jag förstå. Det här är en balkanhit av klassiska mått, och även om genren blivit något omodern är den svårt att inte gilla. För visst är det både vackert och proffsigt. Loreen får akta sig!

4. Norge: Tooji – "Stay"

Det råder delade meningar om Toojis "Stay", som listats både som kalkon och som storfavorit. Hos mig hamnar den dock på pluskontot och jag älskar hela grejen med Saade-ripoff, hårda beats och orientaliska slingor. Boström har skött sig bra i år!

5. Turkiet: Can Bonomo – "Love Me Back"

Turkiet har visserligen sänkt sig sedan storhetstiden för några år sedan, men den här låten har ett skönt och härligt gung som jag inte kan stå emot. Något menlös vid första lyssningen, men den växer och kan hålla bra i längden.

Kvällens bottennapp

Nederländerna: Joan Franka – "You And Me"

Egentligen finns det inget riktigt bottennapp i den andra semifinalen, men någon måste ju komma sist och då ser jag mer än gärna att det blir Nederländerna. Låten är mesig, och nog för att man ska fokusera på musiken men vad har hon på sig? En leksaks-indianskrud är aldrig okej såvida man inte leker Village People. Skäms!