Svensk triumf i den första semifinalen

Foto: RTE

Det går bra för Sverige i Eurovision Song Contest – trots att Loreen fortfarande inte tävlat. Efter tisdagens semifinal var sju bidrag med svenska upphovsmän klara för final.

Tre av kvällens bidrag hade svenska upphovsmän. Samtliga tog sig till final. Sedan tidigare är ytterligare fyra svenskskrivna låtar klara för final – tillsammans utgör de nästan hälften av de klara finalbidragen.

Av tisdagens svenskar finns bland andra Dimitri Stassos, som tidigare skrivit melodifestivalbidrag åt Ola, Sibel och Sofia Berntson. Björn Djupström som varit med och skrivit Cyperns bidrag är också en av upphovsmännen bakom Loreens "My Heart is Refusing Me".

Irländska Jedwards låt är skriven av Nick Jarl och Sharon Vaughn, där den sistnämnda bland annat skrivit Agnes hit "Release Me". "Water Line" skrevs ursprungligen åt Westlife, men har även skickats in till Melodifestivalen med Eric Saade på demon.

Svensklåtarna som gick till final

Irland: Jedward – ”Waterline" (Nick Jarl, Sharon Vaughn).

Grekland: Eleftheria Eleftheriou – "Aphrodisiac" (Dimitri Stassos, Mikaela Stenström, Dajana Lööf).

Cypern: Ivi Adamou – ”La La Love” (Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka, Viktor Svensson).

Finland ute

För finlandssvenska Pernilla Karlsson från Sjundeå gick det sämre. Hennes ballad "När jag blundar", det första svenskspråkiga bidraget i Eurovision Song Contest sedan 1998, platsade inte bland de tio bästa. Den tidigare gången Finland sjöng på svenska var 1990, och även då blev det en bottenplacering.