Sverige i Eurovision 2013: Robin Stjernberg – "You"

En dröm som började med en scen nere i källaren har nu har blivit till verklighet med guldbiljett till Eurovision. Robin Stjernberg ska representera Sverige med äkta känsla.

 • Titel: "You".
 • Artist: Robin Stjernberg (22).
 • Musik: Robin Stjernberg, Joy Deb, Linnea Deb, Joakim Harestad Haukaas.
 • Text: Robin Stjernberg, Joy Deb, Linnea Deb, Joakim Harestad Haukaas.
 • Startar: Nummer 16 i finalen.

Robin Stjernberg började sin Melodifestivalkarriär med att skriva historia. Han var den första artisten någonsin att vinna Melodifestivalen genom att komma in från Andra chansen.

– Det handlar om äkta känslor, jag går inte bara in och spelar upp en show, har Robin Stjernberg sagt.

– Texten handlar om min familj och mina vänner, om hur allting började, om hur vi satte upp en scen nere i källaren och om hur pappa och min faster tittade på när jag sjöng.

För redan som barn hade Robin Stjernberg stort intresse för musik. Dock var han även en lovande brottare, och fick välja väg i tonåren. Valet föll på musiken, vilket visade sig vara en lyckträff. I nionde klass handplockades han till pojkbandet What's Up, och karriären tog riktig fart i svenska Idol, där han blev tvåa med 48 % av rösterna – även här slog han rekord i historiskt minsta marginal. Resten är, som man brukar säga, historia. Den 18 maj är det dags för Robin Stjernberg att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Sverige i Eurovision

Sverige har hittills skickat femtio bidrag till ESC varav trettio placerat sig på den övre halvan av resultattavlan. Samtliga bidrag utom det allra första är utvalda via den nationella final som sedan 1967 kallats Melodifestivalen, även om uttagningsmodus ändrats genom åren. Vid ett tillfälle har en artist sjungit samtliga bidrag (Ingvar Wixell, 1965), och före telefonröstning infördes definitivt 1999 hade tittarna fått välja vinnaren två gånger (1993 via telefon, 1962 genom att skicka in vykort).

Sverige var det andra nordiska landet att debutera i Eurovision Song Contest, och var också det andra nordiska landet som bärgade en seger – och en ytterst historisk sådan. Få vinnare har utnyttjat sin seger lika effektivt som ABBA och vid sidan av dem har bara Céline Dion lyckats bygga en riktigt varaktig världsomspännande framgång.

Den nya formen för Melodifestivalen, med fyra semifinaler och stor final i Globen, infördes 2002 och har lett tävlingen till svindlande nivåer – numera vill många delta och tittarsiffrorna är närmast osannolika med tanke på den nya tidens kanalkonkurrens.

 • Debutår: 1958.
 • Bästa placering: 5
 • Sistaplaceringar: 2.
 • Senast i final: 2012.
 • Förra året: Plats 1 i finalen med Loreen – Euphoria.

Fakta: Sverige

Sverige är känt för att vara norrskenets, midsommarens och köttbullarnas förlovade land. Även ryktet om det kalla klimatet är världsberömt, och i Norrland ståtar man bland annat med ett ishotell och en iskyrka.

 Landet har även gjort blivit känt genom de många välkända karaktärer som Astrid Lindgren skapat, och som översatts till mer än 95 språk år 2012. Nobelprisutdelningen som årligen samlar tillresta från hela världen till Stadshuset, är Nordens största årligen återkommande frackfest.

En annan symbol som har blivit starkt förknippad med Sverige är dalahästen, som framför allt kommit att symbolisera den svenska allmogekulturen. Dalahästar har tillverkats ända sedan 1600-talet, och var från början en biprodukt till de lokala snickerierna som såldes av gårdsfarihandlarna, om den inte själv täljdes i hemmet. Vid världsutställningen 1936 fick dalahästen representera Sverige, och har sedan dess behållit sin position som representant för landet.

 • Huvudstad: Stockholm.
 • Befolkning: 9,5 miljoner.
 • Språk: Svenska.

Historik Tobias Larsson och Maria Rosén

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest