Sverige till semi 1 i Eurovision Song Contest 2014 – efter hemlig lottning

Sverige tävlar i den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn. Det står klart sedan EBU genomfört en hemlig lottning i Geneve – med bara Sverige och Norge.

Vilket land som tävlar i vilken semifinal i Eurovision Song Contest lottas normalt i januari. Men nu har EBU redan lottat två av länderna: Sverige och Norge.

Lottningen skedde i hemlighet i Geneve efter önskemål från DR, det danska tv- och radiobolag som står bakom Eurovision Song Contest 2014. Skälet är att säkerställa att biljettfördelningen i Norden blir rättvis, uppger EBU.

– Vi väntar ett stort publikintresse från våra grannländer. Vi har bett om att få lägga Sverige och Norge i var sin semifinal för att försäkra oss om att så många intresserade som möjligt kan få komma in och se en av de tre föreställningarna, bekräftar Jan Lagermand Lundme, showchef för Eurovision Song Contest 2014 på DR till svt.se/melodifestivalen.

För ett år sedan genomfördes på önskemål från SVT en likadan lottning mellan Norge och Danmark.

Björkman nöjd med lottningen

Christer Björkman är tillbaka som svensk delegationschef efter att ha varit showproducent för Eurovision Song Contest 2013. Han är nöjd med att lotten gav Sverige en plats i den första semifinalen.

– Det som är skönt med att tävla i semifinal ett är man har två lediga dagar på sig att ladda om för finalen. Om inte annat är det skönt för artisten, säger han.

Kan inte rösta på varandra

Lottningen genomfördes i EBU:s högkvarter i Geneve tidigare i veckan av Jon Ola Sand, tävlingens executive supervisor, tillsammans med EBU:s mediachef Annika Nyberg Frankenhaeuser och organisationens tv-chef Bettina Brinkman.

Norge är det land som historiskt gett Sverige flest poäng i Eurovision Song Contest. På samma sätt är Sverige landet som gett Norge flest poäng, och när länderna nu tävlar i olika semifinaler kommer de inte att kunna rösta på varandra.

Österdahl Årets projektledare

Samtidigt står det klart att Eurovision Song Contest i Malmö tilldelas ett nytt pris. Den här gången är det Martin Österdahl som tilldelats utmärkelsen Årets projektledare av Svenska ProjektAkademien för sitt arbete med evenemanget.

– Det känns fantastiskt att få den här utmärkelsen! Att få leda Eurovisionprojektet var ett hedersuppdrag för mig, säger Martin Österdahl till SVT.

Färre länder 2014

I veckan gick också EBU:s frist ut för att anmäla deltagande i Eurovision Song Contest 2014.

– Just nu ser det ut att bli 37 länder, men siffran kan fortfarande förändras. Alla 37 är mer än välkomna till Köpenhamn, säger showchefen Jan Lagermand Lundme till svt.se/melodifestivalen.

Webbplatsen Eurovisionireland.net har kartlagt uppgifterna från de olika nationella tv-bolagen. I dagens svåra ekonomiska läge uppger man att Cypern, Kroatien, Serbien och Bulgarien meddelat att man avstår 2014. Samtidigt återvänder Bosnien och Hercegovina samt Portugal efter uppehåll. Även Polen uppges överväga en återkomst.

– Det är positivt att så många länder deltar i Eurovision även efter en finanskris som har drabbat många europeiska länder hårt. För oss är det viktigt att många länder är med i tävlingen, eftersom det ger större mångfald – och det är något som vi som värdar gärna vill visa upp, säger Jan Lagermand Lundme.

Eurovision Song Contest 2014 avgörs den 6, 8 och 10 maj i Köpenhamn.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest