SVT bakom historisk förändring inför Eurovision Song Contest i Stockholm 2016

Måns Zelmerlöw.

Nu ändras poängutdelningen i Eurovision Song Contest i grunden – av SVT. ”Det hela handlar om att skapa tv-magi”, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

ABBA vann Eurovision Song Contest 1974. Året efter hölls tävlingen i Stockholmsmässan – inte långt från det nuvarande Globenområdet.

Då infördes en nymodighet. De tio bästa länderna fick poäng på skalan 1–12, och så har det varit sedan dess.

”Bättre för tv-tittarna”

Men på initiativ av SVT kommer resultatet i Eurovision Song Contest 2016 att presenteras på ett helt nytt sätt – med inspiration från Melodifestivalen.

– När vi gjorde Eurovision 2013 hade vi full kontroll som tv-makare fram till omröstningen. Där lämnade vi spänningsmomentet i händerna på kommentatorer och en röstningsmässig slump, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

– Det är inte ett bra sätt för att bygga dramatik och göra perfekt tv. Vi vill göra det bättre för tv-tittarna, och ett sätt att göra det är att försöka behålla spänningen så långt som möjligt.

Folket och juryn separeras

Därför gör man nu om sättet som poängen presenteras på i grunden. Först kommer jurygruppernas presentatörer från de 43 länderna i bild och delar ut sina poäng. Här får tittaren se poäng 1–10 grafiskt. Enbart tolvan presenteras muntligt.

Efter avslutad presentation av jurygruppernas resultat gör programledarna intervjuer med de bidrag som just då befinner sig i topp. Sedan fortsätter programmet direkt vidare till tittarnas resultat. Och det kommer att se ut på samma sätt som i Melodifestivalens final.

– Folkets röster i land för land omvandlas som tidigare till poängskalan 1–12. Sedan slås allt ihop till en totalsiffra som delas ut av programledarna, säger Christer Björkman.

De lägre poängen rasslar ut på ett bräde. Sedan presenteras land för land tills det bara är två kvar. Då presenteras antingen vinnaren eller, om det är oklart om folkets poäng kommer att räcka för att gå om, först folkets tvåa och sedan folkets etta.

– Man söker det magiska ögonblicket. Tävling bygger på ett dramatiskt upplopp, och vi vet med erfarenhet från Melodifestivalen att vi får det varje år på det här sättet.

Antogs enhälligt

Formatändringen av programmet är permanent och har godtagits enhälligt av den europeiska radio- och tv-unionens tv-kommitté.

– Förslaget gick på olika remissniåvåer och tester och efter att ha granskats antogs det enhälligt, säger Christer Björkman.

För att garantera största matematiska exakthet har man efter grundliga kontroller beslutat sig för att behålla poängskalan 1–12 i sammanräkningen av de enskilda ländernas röstresultat.

– Man måste ha en enorm respekt när man går in i ett sådant här förändringsarbete. Begreppet ”douze points” vill man inte ta bort, så vi ville hitta en modell som behåller det. Det finns andra ändringar som vi har avstått ifrån.

Semifinalernas resultat kommer att presenteras av programledarna i slutet av showen på samma sätt som tidigare. Resultatet för semifinalerna räknas ut på samma sätt som för finalen.

Höjer spänningen

Nu kommer folket och jurygrupperna för första gången till tals var och en för sig.

– Med det nya systemet garanterar vi att det bidrag som är folkets favorit får tolv poäng, oavsett hur juryn har röstat. Det är passande att den här ändringen av tävlingens ikoniska poängutdelning har premiär i Stockholm, där det berömda formatet med ”douze points” infördes 1975, säger Jon Ola Sand, chef för Eurovision Song Contest hos den europeiska radio- och tv-unionen EBU.

– Allt det här handlar om att göra det spännande. Det är faktiskt ganska usel tv att sitta och veta att Sverige har vunnit, som i Baku 2012. Det blir lite respektlöst mot de som röstat att deras insats inte har någon betydelse i dramaturgin. Jag tror att det här gynnar framför allt de låtar som uppfattas på olika sätt av jury och tittare och gör det mycket tydligare, säger Christer Björkman.

Om ett land inte kan presentera ett giltigt resultat från folkets röstning kommer ett ersättningsresultat att kalkyleras utifrån folkets röster i en förvald grupp länder, för att garantera jämvikten mellan folkets och jurygruppernas resultat. Gruppernas sammansättning har godkänts av EBU och tävlingens referensgrupp. Motsvarande metod används om ett land inte kan presentera ett giltigt juryresultat.

Om resultatet blir oavgjort används juryresultatet och folkets resultat sammanräknat. Vinnaren blir då bidraget som har fått poäng från flest länder. Om resultatet fortfarande är oavgjort efter det avgör flest 12-poängare och därefter 10-poängare och nedåt. Om det oavgjorda resultatet kvarstår, vilket är mycket osannolikt, vinner bidraget med det tidigaste startnumret.

Diskuterades för tre år sedan

Redan när SVT arrangerade Eurovision Song Contest 2013 ville man få igenom ändringen. Och Christer Björkman har suttit i programmets referensgrupp längre än så.

– Jag har nog tagit upp det redan tidigare än 2013. Men det är 43 länder som deltar, och stora förändringar tar lång tid i stora organisationer. Förra gången fick vi igenom många andra saker, och den här fick marineras i stället. Nu kom den inte som en nyhet. Omröstningen i Wien var rekordlång, och man nådde en punkt där man insåg att vi måste få kontroll över den här delen av showen. Det var rätt tid.

En skillnad mot i Melodifestivalen blir att tittarna inte kan rösta efter att de sett jurygruppernas resultat. Förklaringen till det är att poängen presenteras sent i programmet och att det tar för lång tid när 43 jurygrupper ska presentera sina poäng.

– Man kan inte vänta hela vägen till slutet. Och om tittarna hade kunnat rösta under halva omröstningen hade det inte blivit rättvist. När jurygruppernas poäng presenteras är ordningen bestämd av en algoritm för att spänningen ska finnas kvar så länge som möjligt.

I slutet av sändningen får varje kommentator tillgång till sitt lands resultat och kan berätta om det medan programmet ännu pågår.

Folken förenas

Ledordet för Eurovision Song Contest 2016 är ”Come Together”. Det blir mer än en tanke när tittarnas röster inte längre separeras efter land. Alla folk förenas till ett.

– Det är det samlade Europas tyckande som ska vara det avgörande. Om inte annat är det en fin symbolisk tanke att det är Europas gemensamma val, säger Christer Björkman.

Vad tror du att fansen kommer att säga?

– Som vanligt allt möjligt. All förändring är ifrågasatt, inte minst i det här sammanhanget. I slutändan är det här ett underhållningsprogram som innefattar en tävling, och för att tittarna ska orka och tycka att det är kul i en lång framtid måste vi göra programmet så bra som det går.

Melodifestivalen avgörande

Att ett liknande upplägg har använts med framgång i Melodifestivalen har varit viktigt i diskussionerna.

– Det har varit både en inspiration och en faktor som gjort att vi fått igenom det. Utan den erfarenheten tror jag inte att man hade greppat vad det här innebär.

– Vi ser den här metoden som väl beprövad, så för oss är det inte en ändring för ändringen skull, utan den är absolut nödvändig.

Folkets och juryns röstning för respektive land kommer att finnas på den officiella internationella webbplatsen Eurovision.tv efter programmet.

Läs mer:

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest