SVT:s ändring i Eurovision Song Contest 2016 gav segern till Ukraina och Jamala

Australien

SVT ville ändra röstningen i Eurovision Song Contest 2016 – och fick sin vilja igenom. Det snuvade Australien på guldet.

Artisten Jamala berörde Europa på lördagskvällen med sin "1944". Men hon hade bara kommit tvåa i Eurovision Song Contest – om det poängsystem som gällde till och med förra året varit kvar.

Det uppger webbplatsen Oikotimes.com på söndagen.

Hyllades efter sändningen

Fram till Eurovision 2015 jämkades folkets och jurygruppernas poäng ihop. Nu får folket och jurygrupperna i stället säga sitt var och en för sig.

Det var SVT som drev igenom det nya poängsystemet – som hyllats efter sändningen för den stora spänningen. Men Australiens Dami Im har skäl till återhållsamhet på den punkten.

Hennes "Sound of Silence" hade nämligen vunnit hela tävlingen om det gamla systemet varit kvar, enligt Oikotimes sammanställning.

Tackar organisationen

Jamala från Ukraina blev i stället den stora vinnaren på det nya upplägget.

– Det var en fantastisk show. Tack Stockholm och tack hela organisationen, hälsade hon på den internationella presskonferensen eftersändningen.

Skillnaderna i resultatlistan hade varit små med det gamla systemet bortsett från att det hade blivit en annan slutsegrare, enligt Oikotimes.com.

Inspirerat av Melodifestivalen

Christer Björkman var tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2016. Han har tidigare motiverat röstningsändringen för svt.se/eurovision.

– Man söker det magiska ögonblicket. Tävling bygger på ett dramatiskt upplopp, och vi vet med erfarenhet från Melodifestivalen att vi får det varje år på det här sättet.

Missa inte: