SVT:s klassiker läggs ner – Inför Eurovision Song Contest skrotas 2017

SVT lägger ner långköraren Inför Eurovision under 2017.

Sedan 1983 – då Carola representerade Sverige i ESC med "Främling" – har Sveriges Television, med undantag för vissa år, räknat ner till Eurovision Song Contest med tv-program inför avgörandet i Europa-finalen.

Men 2017 läggs programmet på is. 

– Inför Eurovision kommer inte tillbaka i år på grund av omprioriteringar i kanalen och därtill vikande tittarsiffror, säger Ebba Adielsson, tf programchef för nöje på SVT.

Gäster och proffstyckare har bedömt ESC-bidragen i 15 år

Programmen Inför Eurovision går ut på att visa upp de tävlande ländernas bidrag för svenska tv-tittarna före avgörandet i den stora Europafinalen. Från 2002 och framåt har SVT därutöver tagit hjälp av inbjudna gäster och proffstyckare som fått poängsätta alternativt bedöma konkurrensen för Sverige. Bland annat har en nordisk panel funnits med – där finske tv-profilen Thomas Lundin blev populär för tittarna – och svenska kändisar som Fredrik Lindström, Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw och Charlotte Perrelli har genom åren tyckt till i programmet.

Eurovision Song Contest avgörs 2017 i Kiev, Ukraina. Melodifestivalens vinnare Robin Bengtsson tävlar för Sverige med låten "I Can't Go On" och kvalar i den första halvan i den första semifinalen 9 maj.

Se också: Alla låtar som tävlar i Eurovision 2017 – hela listan

Melodifestivalen

Musiktävling