Tomas Ledin gör comeback i Melodifestivalen

Tomas Ledin.

Han vann hela musiktävlingen 1980 med ”Just nu!”. Nu, 34 år efter sitt stora genombrott, är Tomas Ledin tillbaka i Melodifestivalen med en riktig hitkavalkad. ”Det kommer bli ett sprakande glädjepiller”, säger Christer Björkman.

Ledorden för Melodifestivalen 2014 är att överraska, men det finns ett återkommande tema i mellanakterna – att förhålla sig till platsen som står värd för varje deltävling. På lördag heter den gemensamme nämnaren mellan Örnsköldsvik och Melodifestivalen: Tomas Ledin.

– Han har medverkat med åtta bidrag och har framfört fem av dem själv och har även vunnit tävlingen. Det är så länge sedan så det är väldigt många i vår publik som inte vet om att han faktiskt slog igenom i Melodifestivalen. Det är väldigt roligt att få visa upp det, säger Christer Björkman, exekutiv producent och fortsätter:

– Dessutom har han ju en nära koppling till orten där vi är, eftersom hans farföräldrar är från Höga kusten. Han tillbringade många av sina barndoms somrar där. Hans starka band till bygden är ytterligare ett skäl till att han är med i just det programmet.

Vann Melodifestivalen 1980

Det har gått 34 år sedan Tomas Ledin vann Melodifestivalen 1980. Efter att ha vunnit den svenska uttagningen med ”Just nu!” kände han att musiktävlingen var ett avslutat kapitel. Men nu ser han fram emot att stå för mellanakten i den fjärde deltävlingen.

– Anledningen till att jag tackade ja är att den här tävlingen utspelar sig på Höga kusten. Jag har mina rötter där, både i Höga kusten och i Melodifestivalen. Det känns hedersamt att bli inbjuden och få bjuda på låtar från den tiden och även om min farmor och min uppväxt därifrån, säger Tomas Ledin.

”Ett sprakande glädjepiller”

Christer Björkman ser med förtjusning på hans återkomst i Melodifestivalen.

– Det kommer bli ett sprakande glädjepiller, den här kavalkaden av hans största hits ifrån tävlingen. Vi ska också försöka göra något som runt omkring honom beskriver bygden och skönheten i Höga kusten. Jag är jätteglad över att han är med. Det är som att ge tittarna en härlig liten present, säger Christer Björkman.