Trion som backar upp Loreen på scen

Bild på Monica Starck, Johanna Beijbom och Britta Bergström som utgör körtrion som backar upp Loreen på scen.
Monica Starck, Johanna Beijbom och Britta Bergström utgör körtrion som backar upp Loreen på scen.

I kväll är det dags för den andra semifinalen där Sveriges framtid i Eurovision Song Contest avgörs. På scen får Loreen stöd av de tre körtjejerna Monica Starck, Johanna Beijbom och Britta Bergström. – Jag hade kanske inte åkt med om det var en artist som jag inte tycker är bra, säger Monica Starck.

I Melodifestivalen har det blivit allt mer vanligt att körsångarna placeras bakom scenen, men i Eurovision Song Contest måste samtliga medverkande synas på scen.

Till skillnad från Melodifestivalen måste även alla röstinsatser i Eurovision framföras live. De tre tjejerna i kören, Britta Bergström, Johanna Beijbom och Monica Starck, har en tung roll att axla trots att de står i bakgrunden på scenen.

Men körveteranen Britta Bergström förklarar att det är där hon trivs bäst.

– Det har blivit så att jag varit den ständiga körsångerskan, för jag tycker också att det är det roligaste. Jag har egentligen aldrig haft ambitionen att komma fram, säger Britta som medverkat som körsångerska i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest sedan 1996.

"Man får nypa sig i armen"

Johanna Beijbom däremot är till vardags van vid att stå i rampljuset. Hon jobbar som sångerska i showbandet Showkanalen och samarbetar också med Thomas G:son i olika sammanhang. Men att få vara en del av Eurovision Song Contest har alltid varit en stor dröm.

– Det går inte att beskriva, det är fantastiskt. Det här är ju en av mina största drömmar att få vara med i ett sådant här sammanhang och just för Sverige. Man får nypa sig i armen när man står på scenen, berättar Johanna.

En gång tidigare har Johanna figurerat i Eurovision, då var det som körsångerska och dansare i Maltas bidrag "Vertigo" som framfördes av Olivia Lewis år 2007.

Hade inte tävlat

I Melodifestivalen 2012 såg vi Monica Starck bakom pianot i Andreas Johnsons framträdande med "Lovelight". I Eurovision är hon en del av trion som förstärker Loreens röst i refrängerna av "Euphoria".

Monica är en rutinerad sångerska och har jobbat med bland annat Thomas Di Leva, Lars Winnerbäck och Lisa Miskovsky, men har tidigare inte varit så involverad i Melodifestivalen och Eurovision.

– Det är ju ett spektakel, men ett väldigt roligt spektakel, som en liten ny värld, säger Monica.

Att det var Loreen som skulle tävla för Sverige var väldigt avgörande när hon valde att bli en del av kören.

– Även om Loreen fortfarande är kommersiell så är hon ju väldigt genuin och har integritet. Jag hade kanske inte åkt med om det var en artist som jag inte tycker är bra. Nu känner jag verkligen att jag kan stå bakom henne med stolthet.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest