Ukraina i Eurovision 2013: Zlata Ognevich – "Gravity"

Efter tre försök har sångerskan Zlata Ognevich äntligen fått som hon ville – i år representerar hon hemlandet Ukraina i Eurovision. Kanske möter hon också sin namne Zlatan nere i Malmö.

 • Titel: "Gravity".
 • Artist: Zlata Ognevich (27).
 • Musik: Mikhail Nekrasov.
 • Text: Karen Kavaleryan.
 • Startar: Nummer 7 i semifinal 1.

När Zlata Ognevich (27) tävlade i Ukrainas uttagning till Eurovision i år gjorde hon det för tredje året i rad. Efter en femteplats och en andraplats fick hon äntligen chansen att representera sitt hemland med bidraget "Gravity".

Zlata föddes i Ryssland men flyttade redan som barn till Ukraina med sin familj. Hennes föräldrar kommer från Serbien och Italien.

Videon till "Gravity" är fylld av vackra naturbilder, och just naturen är en viktig inspirationskälla för Zlata, som framför allt tycker om att vara nära berg och vatten.

Ukraina i Eurovision

Ukraina är det till ytan fjärde största landet som deltar i ESC (efter Ryssland, Turkiet och Frankrike) och ett av de mest framgångsrika. Man segrade redan på andra försöket 2004 och stod värd året efter, bara ett par månader efter att landet skakats i sina grundvalar vid den orangea revolutionen.

Sedan dess har framgångarna fortsatt, även om man inte vunnit en andra gång. De flesta år har Ukraina kommit på topp tio i finalen.

 • Debutår: 2003.
 • Bästa placering:  1 (Ruslana – "Wild Dances", 2004).
 • Sistaplaceringar: 0.
 • Senast i final: 2012.
 • Förra året: Plats 16 i finalen med Gaitana – "Be My Guest".

Fakta: Ukraina

Det är kanske lätt att tro att Ukraina skulle vara ett ganska nytt land, men huvudstaden Kiev är en av Europas allra äldsta, troligen grundad redan på 600-talet, och ett betydande kulturellt centrum redan innan vikingarna gav sig ut på sina båtfärder. Efter att ha bränts ner av mongolerna på 1200-talet förde Kiev en tynande tillvaro tills den ryska industrialiseringen kom igång på allvar. 1934 blev staden huvudstad i sovjetrepubliken Ukraina och växte med tiden till att bli Sovjetunionens tredje största.

Ukraina vidhöll i många år starka band med Ryssland men i takt med att korruptionen i landet tilltog och pressens frihet beskars ökade missnöjet och en stor del av befolkningen krävde att landet skulle närma sig väst istället. Oroligheterna kulminerade i den orangea revolutionen bara ett par månader innan Kiev skulle stå värdstad för ESC. EBU hade is i magen och lät det ukrainska värdskapet kvarstå trots oroligheterna.

 • Huvudstad: Kiev.
 • Befolkning: 45,7 miljoner.
 • Språk: Ukrainska.

Låtens text

Nothing comes from dreams but dreams
Still you believe in wonder
Something happens and it seems
Like a strike of thunder

Nothing comes from love but love
Why is it growing stronger?
I am falling from above
I will wait no longer

I’m like a butterfly
Spinning ‘round a sword as if to dare
I should have stayed up high
It’s stronger than me
My gravity
My gravity

Nothing comes from pride but pride
My way is clear
Dancing on the edge tonight
Now I feel no fear

I’m like a butterfly
Spinning ‘round a sword as if to dare
I should have stayed up high
It’s stronger than me
My gravity
My gravity

I’m like a butterfly
My gravity
I’m like a butterfly
and I should have stayed up high
It’s stronger than me
My gravity
My gravity
Gravity!

Historiktext Tobias Larsson.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest