Unika bilder – här är scenen i Melodifestivalen 2014

Skiss på Melodifestivalens scen 2014.

Rörlig dekor, fler ljuseffekter – och ännu mera färg. Nu presenteras årets scen i Melodifestivalen 2014. ”Det är en svävande futuristisk scenplatta”, säger scenografen Viktor Brattström.

Så här ser årets scen ut i Melodifestivalen.

Nu kan svt.se/melodifestivalen visa unika bilder på platsen där allt kommer att avgöras under de kommande sex veckorna. Här intill kan du dessutom ladda ned den tekniska ritningen över scenen som en pdf-fil.

– Årets scen är en svävande futuristisk scenplatta i en värld av ljuskolummner. Från taket kommer fem separata LED-moduler som flyger i mellanrummet mellan scenen och de flankerande ljuskolumnerna, säger scenografen Viktor Brattström.

Han låg även bakom scenen i Eurovision Song Contest i fjol – och har utformat Melodifestivalens scen de senaste åren.

Nu pekar han ut årets stora specialeffekter: Mer färg och ljuseffekter – och en rörlig dekor.

– En stor skillnad från förra årets scen är det sätt vi kan ge mer färg och ljuseffekter i den omgivande scenmiljön. Det möjliggörs av det stora antal inbyggda lampor i ljuskolummnerna. En annan skillnad är den rörliga dekor som LED-modulerna utgör och som också medger möjligheter till dynamik och förändringar i scenbilden.

Precis som i fjol kommer finalscenen att utvidgas när tävlingen når Friends Arena 8 mars.

– Finalscenen i Friends kommer att få lite tillskott av sceneffekter för att matcha de stora arenarummet. Bland annat kommer den att breddas en del.

En nyhet för året är att placeringen av greenroom – där artisterna inväntar resultatet efter sitt framträdande – är flyttat från bakre delen till högerkanten på parkett.

– Vi ändrar placering av greenroom mest bara för att variera oss.

På scenskissen som du kan se här ovan ses publiken ståendes på parkett.

Men det är bara för kreativitetens skull – sittplats på parkett är ett fortsatt element i Melodifestivalen.

– Det är sittplatser som vanligt på Melodifestivalen. Sen står de flesta på parkett väldigt mycket ändå under låtarna. Det har jag förstärkt i skiss för att få fram mer känsla ur en tyst skiss, säger Viktor Brattström.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest