Välkommen att tävla om en plats i Melodifestivalen 2013

Foto: Leif R. Jansson/Scanpix
Christer Björkman.

Efter Loreens seger blickar vi nu framåt mot Melodifestivalen 2013, där det bidrag som ska tävla för Sverige på hemmaplan ska utses. Nytt för i år är att Webbjokern pausar och att en artist väljs genom SR:s talangtävling Svensktoppen nästa.

Please find the rules of Melodifestivalen 2013 in English below to the left.

Nu börjar jakten på den låt och artist som ska representera Sverige på hemmaplan i Eurovision Song Contest 2013. Den 3–18 september (obs – ny framflyttad sluttid är den 18/9 kl. 9.00) kan du ladda upp ditt bidrag på svt.se/melodifestivalen. Årets tävlingsregler hittar du här till vänster.

Webbjokern pausar

Den största nyheten i år är att Webbjokern byts ut mot Allmänhetens tävling.

– Vi gör en paus med Webbjokern som tävling på vår webbplats, men tar med oss syftet in i det vi kallar Allmänhetens tävling. Där tävlar bara låtar vars kompositörer inte har fått låtar utgivna tidigare, säger Thomas Hall, projektledare och tävlingsansvarig för Melodifestivalen 2013.

Som oetablerad låtskrivare har man alltså samma chans att komma med som tidigare. Skillnaden är att uttagningen, till skillnad från föregående år, inte sker publikt på webben.

Kvalar via Svensktoppen nästa

En annan nyhet är att en av de tävlande artisterna väljs ut via Sveriges Radios talangtävling "Svensktoppen nästa 2012". Tävlingen avgörs under sommaren genom 25 delfinaler i Sveriges lokala P4-kanaler och en final på Liseberg i Göteborg den 26 augusti. I år skickades 950 nyskrivna låtar in till programmet – men den artist som vinner kommer att få en helt ny låt till Melodifestivalen.

Så väljs bidragen ut

Precis som tidigare kommer 32 bidrag att tävla i Melodifestivalen. Av dem väljs 16 ut av juryn – 15 av dessa kommer från Ordinarie tävling och 1 från Allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. Svensktoppen nästa-vinnaren ingår i denna kvot.

Vilka bidrag och artister som tävlar i Melodifestivalen 2013 avslöjas senare under hösten.

Artikeln uppdaterad med den senarelagda sluttiden – den 18/9 kl. 9.00.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest