Värdstaden klar: Eurovision Song Contest 2014 till Köpenhamn

Foto: Alastair Grant/Scanpix
Emmelie de Forest tog Eurovision över sundet – från Malmö till Köpenhamn.

I månader har spekulationerna pågått. Men nu är Köpenhamn klar som värdstad för Eurovision Song Contest 2014. Tävlingen kommer att avgöras i B&W Hallerne på Refshaleøen i stadens hamn. Slogan blir frasen "Join Us", som ska mana till engagemang och deltagande.

I morse kom beskedet att Eurovision 2014 kommer att arrangeras i B&W Hallerne. Valet gjordes av Danmarks Radio (DR) och har godkänts av tävlingens referensgrupp och European Broadcasting Union (EBU).

– Arenan är ett djärvt kreativt val, och vi har stort förtroende för att det goda samarbetet mellan DR och Köpenhamns stad kommer att leda till tre shower som Europa kommer att minnas länge och väl! säger Jon Ola Sand, EBU:s executive supervisor för Eurovision Song Contest, till Eurovision.tv.

Björkman: "Förknippat med utmaningar"

B&W Hallerne ligger i ett före detta varv. Nu utlovar arrangörerna att lokalen kommer att rustas upp för att kunna inhysa de tre toppmoderna tv-showerna i maj.

– I den här arenan kan vi förverkliga våra kreativa målsättningar. Hela området kring B&W Hallerne kommer förvandlas till en Eurovision-ö, säger Pernille Gaardbo, exekutiv producent för Eurovision 2014 på DR, till Eurovision.tv.

Christer Björkman var showproducent för Eurovision i Malmö och är medlem i EBU:s referensgrupp. Till svt.se/melodifestivalen framhåller han att den valda platsen kräver mycket renovering.

– Det här är ett modigt val förknippat med utmaningar. Platsen är ju inte redo, utan det krävs ett betydande upprustningsarbete. Men omgivningen på en halvö är fantastisk. Det kan bli väldigt ballt, säger han.

Tre konkurrenter

I slutskedet återstod tre andra kandiderande platser: Boxen Arena i Herning, Fængslet i Horsens och DR Byen i Köpenhamn. EBU:s Jon Ola Sand ser positivt på slutvalet.

– Köpenhamn är en av Europas populäraste turistorter och har vad som krävs för att stå värd för ett evenemang av den här storleken, säger han.

– Vi stöttar DR i både valet av Köpenhamn som värdstad och i hur man gått till väga i urvalsprocessen.

Köpenhamn har tidigare stått värd för tävlingen 1964 och 2001. Den danska huvudstaden var dessutom platsen för tävlingens femtioårsshow "Congratulations" 2005.

Danmark arrangerar Eurovision Song Contest 2014 tack vare Emmelie de Forests seger i Malmö i maj med "Only Teardrops".

Lönsam affär

Att Malmö skulle bli värdstad för fjolårets tävling presenterades redan i juli 2012.

I efterhand har evenemanget beräknats vara en ekonomisk framgång. Enligt en rapport som gjorts på uppdrag av Malmö stad fick orten en uppmärksamhet som omräknat till annonsvärde beräknas till 1,1 miljarder kronor. Turistomsättningen ökade med 185 miljoner i Malmö och Skåne i samband med evenemanget

Biljetter senare i år

Eurovision.tv uppger att information om biljetter och hotell inför Eurovision 2014 är att vänta senare i år. Ett stort antal hotellrum har reserverats i värdstaden för delegater, journalister och fans.

Semifinalerna av Eurovision Song Contest anordnas den 6 och 8 maj, och finalen äger rum lördagen den 10 maj. Listan med alla länder som tävlar presenteras vanligen i januari.