Lynda Woodruff visar upp Sverige – i Eurovision Song Contest

Lita kalla vindar går genom håret på Stadsbrokajen.
Lita kalla vindar går genom håret på Stadsbrokajen.

Nu är det dags för hela Sveriges EBU-tant att ta steget till Eurovision Song Contest.

Det är en blåsig Stockholmsförmiddag och vårvärmen lyser med sin frånvaro. Men karaktären Lynda Woodruff låter sig inte nedslås av dåliga väderförhållanden. Med den sprudlande entusiasm som har blivit hennes signum visar hon tv-teamet huvudstaden i det land som tagit över stafettpinnen efter Azerbajdzjan. 

Ville göra något annorlunda

Denna färgstarka representant från Europeiska radio-och tv-unionen (EBU) har gjort sig känd för sin påklistrade entusiasm och något sämre påläsning. Hon gjorde entré på Melodifestivalen 2012. Men det hela började med att Edward af Sillén, regissör och manusförfattare, och Sarah Dawn Finer, som ju spelar Lynda Woodruff, gjorde en sketchinspelning på två timmar av Sarah Dawn Finers "partytrick".

– Vi ville göra något som folk annars inte brukar se mig göra, säger Sarah Dawn Finer till SVT. Men då trodde jag inte ens att sketchen skulle komma med i sändningen.

Då frågade sig duon om fler än de två skulle tycka att det var kul. Men när det var dags sa Edward af Sillén till Sarah Dawn Finer:

– Det här är så sjukt kul, det här kommer med!

”Det finns fortfarande folk som inte tror att det är jag”

Lynda Woodruff skulle till en början inte vara representant för EBU, utan ett vanligt men exalterat Eurovision-fan. Men sedan kläcktes idén att hon i stället skulle få vara representant från EBU, med ansvaret att presentera varje land. Nu har turen som bekant kommit till Sverige.

– Det konstiga är att det fortfarande finns folk som inte har förstått att det är jag, säger Sarah Dawn Finer.

– Till och med under årets Melodifestival har jag hört folk säga att ”vad roligt att den där engelska tanten är med i år igen!”

Helt improviserad röst

Kanske kan det bero på den totala röstförändring som Sarah Dawn Finer genomgår när hon kliver i Lynda Woodruffs skor.

– Min pappa är från England och mamma är från USA, och jag pratar egentligen amerikansk engelska.

Lyndas röst med sitt karaktäristiska brittiska uttal är däremot helt improviserad.

Mot nya utmaningar

I Eurovision Song Contest får EBU-tanten anta andra utmaningar än i Melodifestivalen. Här blir hennes uppgift att visa upp Sverige för de miljontals tittare som kommer att sitta bänkade i maj. Under varje sändning bjuds publiken på ett inslag av hennes resa genom vårt avlånga land.

– Lynda Woodruff ska visa upp Sverige för hela världen, säger Edward af Sillén. Hon kommer att ta med publiken till Sverige, från nordligaste norr till sydligaste söder.