YOHIO tillbaka i Melodifestivalen 2014: ”Försöker inte tänka på förväntningarna”

Doldisen blev stjärna – och slutade tvåa i Friends Arena. Då växer förväntningarna på YOHIO inför Melodifestivalen 2014. ”Jag försöker att inte tänka på den pressen”, säger han.

Han föll på målsnöret i Friends Arena i våras.

Nu är folkets favorit YOHIO ute efter revansch ... eller?

– Nej, alla vill få det att verka så. Men det är jag faktiskt inte. Jag är ute efter en upplevelse igen. Det är en väldigt rolig cirkus att få vara med om och det är mycket som händer under månaderna som man jobbar med det här. Det börjar nu och sen slutar det i mars...förhoppningsvis. 

Debuten i Melodifestivalen 2013 var en kaotisk upplevelse för den då 17-årige YOHIO.

– Jag kommer nog vara mindre nervös den här gången, men den där ångesten kommer nog finnas där. Den försvinner aldrig. Det kommer vara mycket enklare för mig att fokusera på det jag ska fokusera på och inte behöva ta in all information, säger han och fortsätter:

– Som nykomling fattade man ju ingenting. Det var så mycket kaos runtomkring en. Man visste inte riktigt vad som hände. Det vet jag nu, och kan fokusera på det jag ska göra.

Bra kemi med Johnson

”Heartbreak Hotel” har blivit ”To the End” - en låt som YOHIO skrivit tillsammans med bland andra Mello-veteranen Andreas Johnson.

– Kemin funkade väldigt bra mellan oss. Jag var nere och skrev en låt först för att se om vi klickade ihop. Och det gjorde det, vi skrev en väldigt bra låt. Sedan åkte jag ner igen och vi skrev en till låt, som blev ”To the End” då. Och när jag satt i bilen på väg hem och lyssnade på demon kände jag att nu har vi någonting, säger YOHIO.

Hur ska man definiera den - är det en Andreas Johnson-låt eller en YOHIO-låt?

– Eftersom han har varit med och skrivit den finns det så klart influenser från hans sätt att skriva musik. Det vore ju konstigt annars. Men eftersom jag också varit med finns ju min input också. Och Johans och Peters input också. Det finns väldigt många infallsvinklar på en låt.

Ryggar inte för Köpenhamn

Han förvandlades från 17-årig doldis till stjärna över en natt i Karlskrona i våras – och slutade tvåa i Melodifestivalens final 2013. Internationella jurygrupperna satte stopp för YOHIO i kampen mot Robin Stjernbergs ”You”.

Känner du större press och förväntningar utifrån nu jämfört med 2013?

– Jag försöker inte tänka så mycket på det. Vad ska jag säga? Det blir som det blir, och jag vill bara fokusera på att göra det jag ska som artist och inte behöva ta in allas åsikter.

Du vill inte erkänna att du är ute efter segern nu alltså?

– Alltså, det kan bli vem som helst. Jag kör som jag kör och så får vi se hur det går.

Men det vore kul att vara med i Eurovision i Köpenhamn nästa år?

– Ja, självklart. Varför inte?

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest