Vem är vem i Midnattssol? Här är din guide till karaktärerna i SVT-serien

Midnattssol.
Franska stjärnan Leïla Bekhti spelar en av huvudrollerna (polisen Kahina Zadi) i nya svensk-franska serien Midnattssol som har premiär i SVT 23 oktober. Uppifrån från vänster: Jessica Grabowsky (spelar karaktären Jenny Ann), Göran Forsmark (Sparen), Albin Grenholm (Kimmo), Peter Stormare (Burlin), Gustaf Hammarsten (Anders Harnesk) och Richard Ulfsäter (Thor).

Nya krimserien Midnattssol har premiär söndag 23 oktober i SVT. Här kan du lära känna alla rollfigurer i dramat.

Se Midnattssol här!

Kahina Zadi (Leïla Bekhti)
Kahina Zadi är en erkänt skicklig polis och utreder mord på franska medborgare i främmande länder. Hon är en rastlös själ, varför jobbet på ständigt resande fot passar henne utmärkt. Omtyckt och respekterad av sin chef. Kahina är av algeriskt-berbiskt ursprung men ser sig själv som helt igenom fransk. Hon utstrålar självkontroll både privat och i arbetslivet.

Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten)
Anders samiska rötter och har levt hela sitt liv i Kiruna. Han arbetar som åklagare men har aldrig prioriterat sitt arbete, varför stadens poliser ser honom med viss skepsis. Hans mor anklagar honom för att inte använda sin utbildning för samernas sak. Anders är frånskild och har en tonårsdotter som är hans allt.

Se också: Hammarsten: ”En spännande historia – märkligt och mörkt”

Thor (Richard Ulfsäter)
Thor är helikopterförare och flyger Kahina och Anders till de platser utanför Kiruna som mordutredningen kräver. En till synes obekymrad själ. Thor är född och uppvuxen i Stockholm, men lämnade huvudstaden så snart han kunde. Dåliga minnen håller honom borta från födelsestaden.

Burlin (Peter Stormare)
Burlin är chefsåklagare, Anders Harnesks överordnade och den som leder utredningen av mordet på fransmannen. Han känner sin stad och dess invånare utan och innan. Respekterad och omtyckt av poliserna.

Se också: Det här handlar serien om – se allt om nya Midnattssol

Kimmo (Albin Grenholm)
Kimmo är född och uppvuxen i Kiruna. Han kommer från en arbetarfamilj där både farfar, pappa och mamma har jobbat i gruvan. Han har själv ett av de tuffaste jobben i gruvan, och känslan i hans arbetsteam är som den mellan marinsoldater. Man håller ihop. Kimmo är gift med Jenny Ann, hans livs kärlek.

Jenny Ann (Jessica Grabowsky)
Jenny Ann pluggade i Umeå, men återvände till Kiruna och jobbar nu som geolog på gruvbolaget.Hon är gift med Kimmo och väntar deras första barn. Båda hennes föräldrar är journalister och för Jenny Ann är sanning och ärlighet självklarheter.

Sparen (Göran Forsmark)
Sparen jobbade tidigare i gruvan men började dricka och blev lämnad av sin fru. Hans forna arbetskamrater stöttar honom så gott de kan. Efter många år under isen klamrar han sig nu fast vid kärleken till en kvinna han mött, en bärplockare från Thailand.

Se också: ”Serien är pampig men även en mörk historia på det lilla planet”