Kjell Albin Abrahamson: ”Alla borde vara antikommunister”

Utrikeskorrespondenten och författaren Kjell Albin Abrahamson i Min sanning

Efter många år som utrikeskorrespondent i Östeuropa är Kjell Albin Abrahamson trött på svenskarnas förlåtande attityd mot kommunismen. I Min sanning berättar han varför han tycker att kommunism är lika hemskt som nazism: ”Att det finns folk som fortfarande kallar sig kommunister är obegripligt.”

Utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamson har levt och verkat i kommunistländer i åratal och har i sina reportage berättat om förtrycket i länderna. Trots detta tycker Abrahamsson inte att hans budskap har gått fram.

– I så fall skulle det inte finnas så många som kallade sig kommunister om de hade lyssnat på vad jag sagt och hade berättat, säger han i programmet Min sanning.

Abrahamsson menar att de upplevelser han bevittnade i länder en kommunistisk regim borde satt djupare spår även i Sverige.

– Att det finns folk som fortfarande kallar sig kommunister är obegripligt eftersom det är ett så kontaminerat ord.

”Jag ser antikommunism som en överideologi”

I programmet berättar Abrahamsson om hur han i Sovjetunionen såg ett tydligt klassamhälle där toppskiktet hade speciella restauranger och körfiler, något som gör att han inte förstår den koppling som finns mellan kommunism och klasslöst samhälle.

– Vad tror du att den överslätande svenska attityden, som tycker dig se, beror på? frågar programledare Anna Hedenmo.

– Att de vägrar att ta till sig vissa fakta och att man blir misstänkliggjord hela tiden. Jag ser antikommunism som en överideologi, alltså att alla människor är eller borde vara antikommunister precis som de är antirasister och antinazister, säger Abrahamsson och fortsätter:

– I recensionerna står det alltid rabiat antikommunist. Jag har aldrig hört någon blivit beskylld för att vara rabiat antinazist.

Nu hoppas Abrahamsson att aldrig behöva återse ett kommunistiskt samhälle.

– Vi måste tillbaka till en balans där folk inser att vi hade två onda ideologier på 1900-talet: nazism och kommunism. Kommunismen dödade fyra gånger fler människor än nazismen, och måtte de här två ideologierna aldrig komma tillbaka.

I programmet berättar han även om hur det är att vara i ett krig, om sitt alkoholmissbruk och sina tankar om flyktingfrågan.

Min sanning sänds söndag 13 mars klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play.