Magnus Uggla om pappans sista natt: ”Jag svek honom”

Magnus Uggla i Min sanning

I ett känslosamt samtal berättar Magnus Uggla om sveket under sin pappas sista timmar och hur detta inspirerade låten ”Jag och min far”.

”Fast jag fann aldrig modet
Till att säga adjö
Trodde nog aldrig att du kunde dö”

Dessa rader sjunger Magnus Uggla i låten Jag och min far, vilket är en tolkning av Olle Ljungströms låt med samma namn. Uggla har skrivit om större delen av låttexten till en mer personlig variant om hans pappa.

I Min sanning berättar Uggla om att texten delvis handlar om när hans pappa hamnade på sjukhus och att läkarna berättade att pappan skulle dö.

– Jag sitter i väntrummet, det är sent på kvällen, och så frågar jag sjuksystern om jag kan åka hem, berättar Uggla för programledare Anna Hedenmo.

Rastlösheten fick honom att lämna pappan

Magnus berättar vidare att han åkte hem och samma natt fick ett samtal om att hans pappa gått bort.

– Där känner jag att jag svek honom. Jag är en rastlös person, jag kan inte sitta ensam på ett sjukhus, det kryper i hela kroppen på mig, jag har någon slags bokstavskombination som gör att jag är ständigt igång.

Har länge haft ångest

Att Uggla lämnade sjukhuset den där natten i början på 2000-talet har förföljt honom.

– Jag borde kunnat sjunka ner där på sjukhuset och väntat, men jag gjorde inte det. Och det har jag haft ångest över.

Låten Min far och jag hördes för första gången i programmet Så mycket bättre och blev genast en hit. I Min sanning berättar Uggla mer om alla reaktioner kring låten men också om sin uppväxt och karriär.

Programmet sänds söndag 31 januari klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play.