Professor Agnes Wold om varför man inte ska ”besegra” cancer

Överläkare och professor Agnes Wold gästar Min sanning

Professor och överläkare Agnes Wold talar ut om varför det är absurt att vilja besegra cancer: ”Det låter väldigt osannolikt.”

För tjugo år sen orsakade överläkaren och professorn Agnes Wold och hennes kollega en mindre jordbävning genom att avslöja systematisk diskriminering av kvinnliga forskare. Sen dess har Wolds värld inte varit sig lik.

Nu gästar Wold Min sanning och berättar om fler situationer som hon reagerat på inom läkar- och forskningsvärlden, bland annat om varför man inte ska försöka ”besegra” cancer.

Agnes Wold menar att idén om ”kampen mot cancer” grundlades på 70- och 80-talet av psykoterapeuter som sa att om man var deprimerad och uppgiven så skulle immunsystemet inte vara på hugget och därmed skulle cancern spridas.

– Det här ledde till en enorm ångest och dåligt samvete hos folk som hade cancer för att de inte var tillräckligt glada och hade piggat upp sitt immunsystem, berättar Wold.

Därför fungerar inte uppiggande-teorin

Wold, som arbetar med immunologi,  förklarar även hur irrelevant ett ”uppiggat” immunsystem skulle vara.

– För det första är det inte så att immunsystemet kontrollerar de stora cancersorterna och för det andra är det naturligtvis inte så att immunsystemet bara fungerar när du är glad.

Bara kvinnor som ska vara pigga

Hon avslöjar även att denna ”uppiggning” inte heller gäller alla cancersorter, utan att det endast skrivs om i samband med bröstcancer.

– Ingen har påstått att man ska vara glad och kämpa för att inte få prostatacancer. Det är ju som vanligt kvinnorna.

– Så om du har tillräcklig livsvilja, gör roliga saker och inspireras så kan du inte trycka tillbaks din sjukdoms utveckling?  frågar programledare Anna Hedenmo.

– Det har jag aldrig hört talats om att man skulle kunna. Det låter väldigt osannolikt, svarar Wold.

I programmet talar Agnes Wold också konkurrensen inom forskningsvärlden, allergier och att man inte ska fånga dagen. Hela programmet ser du söndag 24 januari klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play.