Sven Otto Littorin: ”Jag var inte i stånd att försvara mig själv”

Sven Otto Littorin i Min sanning

I säsongsstarten av Min Sanning ger Sven Otto Littorin för första gången sin bild av händelseförloppet som ledde fram till att han under stor dramatik lämnade sin post som arbetsmarknadsminister under Almedalsveckan 2010.

- Jag kom från en tre och en halv timme lång vårdnadstvistförhandling i tingsrätten och hade gråtit hela vägen på planet. Jag var ur stånd att försvara mig när Aftonbladet kastade ur sig anklagelsen att jag skulle ha köpt sex, säger Littorin.
 

När Sven Otto Littorin avgått och kom tillbaka till Bromma möttes han av en helikopter och två bilar från pressen som förföljde honom.
- Det var som en James Bond-film. Katt och råtta leken fortsatte i flera veckor. Jag turnerade runt bland kompisars och föräldrars sommarstugor i Värmlandsskogarna. Det var helt overkligt, säger Sven-Otto Littorin.

Littorin berättar vidare att han under den här tiden inte heller fick något stöd från partiet.
- Det blir en beröringsskräck när sådant här händer.

Sven Otto Littorin förnekar inte att han sexchattat och han tillstår att det är olämpligt att en minister besöker sådana sidor.

Sven-Otto Littorin var en av de ledande arkitekterna bakom ”De nya moderaterna”. Nu berättar han öppenhjärtigt om omvandlingen av partiet och vägen till den borgerliga valsegern 2006. Han avslöjar bland annat att han fungerade som en krockkudde mellan de båda partiledarna Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt.

Nu har Sven Otto Littorin blivit kvitt depressionerna, tagit sin examen 23 år för sent och fått ett fungerande relation med sin exfru. Han jobbar som konsult och vill inte tillbaka till toppolitiken.
- Nej, priset är för högt, säger Sven Otto Littorin.
 

Programledare: Niklas Ekdal.