Thommy Berggren funderar på att spela teater igen

Foto: SVT
Thommy Berggren i Min sanning.

– Jag är ju så in i helvete bra, så det är så jävla dumt att jag inte spelar, säger Thommy Berggren när han gästar Anna Hedenmo i Min sanning.

Efter femton år som framgångsrik regissör funderar Thommy Berggren på att börja spela teater igen. Senaste gången han stod på en scen var på Dramaten 1999. Under generalrepetitionen av Becketts pjäs Slutspel fick han hjärtflimmer. Pjäsen fick ställas in och det spreds ett rykte om att han fått scenskräck. 

– Det hade jag inte alls. Men jag har aldrig tyckt om att spela, det kan jag erkänna, säger han.

I Min sanning får vi veta hur det gick till när Bo Widerberg gjorde Thommy Berggren till filmstjärna och hur han sedan i sin tur försökte lära Ingmar Bergman att improvisera.

Under 1960 och 70-talet, då Thommy Berggren var en av Europas mest efterfrågade skådespelare, erbjöds han att spela mot Robert de Niro i Hollywood.

– Han gillade mig, men sa ”Åk hem Thommy, det går inte”. Idén att jag skulle spela kille från Bronx var lika dum som om vi bett Robert de Niro spela kille från Masthugget i Göteborg.

I Min sanning kastar Thommy Berggren sin vrede över den nya tidens socialdemokrater som han tycker sviker alla sina ideal när de går över till näringslivet.

– Tage Erlander hade ju inte köpt en herrgård och suttit och fjäskat med näringslivet som Göran Persson gör. Vad är det för jävla socialdemokrater.

Berggren talar också öppet om kvinnorna och otroheten, om kärleken till sina barn och vad han tänker om ålderdomen.

– Jag känner att det börjar mörkna och det gillar jag inte alls, säger han.

Tisdag 21 januari 20.00 i SVT2 och SVT Play