Ann Heberlein i ny serie om bipolär sjukdom

Ann Heberlein.

Bipolär sjukdom är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Ändå har de flesta inte så stor kunskap om den. I dokumentärserien Mina två liv möter Ann Heberlein, som själv är bipolär, andra drabbade.

– Jag vill berätta att vi finns – att det här är en allvarlig sjukdom som medför ett stort lidande, men en sjukdom som det är fullt möjligt att leva med. Fortfarande finns det mycket skam kring psykisk sjukdom. Jag tror att det handlar om en rädsla för svaghet. Vi lever i en tid och en kultur som hyllar styrka – men alla är svaga ibland. Det måste vi se och erkänna, säger Ann Heberlein

Producent för programserien är Ann-Linn Guillou, som tidigare gjort Djävulsdansen i SVT.

– Det är bara öppenhet som kan förändra synen på psykisk sjukdom så jag hoppas att den här serien kan bidra till att vi börjar prata mer om det, säger Ann-Linn Guillou.

I första avsnittet möter Ann Heberlein bland andra prästen Liza som aldrig tidigare har pratat om sin sjukdom och skejtaren Olof som fick en psykos på en semesterresa i Barcelona. Vi möter även småbarnsmamman Tove som åter igen ska flytta och börja om.

– Bipolär sjukdom drabbar runt två procent av befolkningen - ännu fler om vi räknar med de anhöriga. Kunskapen om sjukdomen är låg och fördomarna många. Tanken är att den här serien ska sprida kunskap och spräcka fördomar, säger Ann Heberlein. 

Mina två liv har premiär tisdag 26 maj klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play. Serien teckenspråktolkas i SVT Play.

Fakta om bipolär sjukdom:

  • Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.
  • När man har bipolär sjukdom får man återkommande perioder av omväxlande mani och depression. I en manisk period är det vanligt att man har en förhöjd sinnesstämning, är överaktiv och behöver mindre sömn. Vid depression är man ofta nedstämd, håglös och känner sig trött på livet.
  • Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är cirka två procent.  Ungefär en av femtio drabbas av bipolär sjukdom.
  • Sjukdomen är lika vanlig i hela världen och förekommer hos människor i alla socialgrupper. Man brukar insjukna första gången när man är mellan 15 och 30 år, ofta i tonåren.
  • Människor med bipolär sjukdom löper stor risk att begå självmord. 15 procent av alla bipolära patienter kommer att avsluta sitt liv genom självmord. (Källa: Ösby 2003)
  • Det tar i snitt mellan 5 och 10 år att få diagnosen bipolär sjukdom.

Källa: Vårdguiden, Merikangas 2012

Mina två liv

Dokumentärserie om bipolär sjukdom med Ann Heberlein