Filip Hammar: ”Jag bara grät och grät”

Filip Hammar i Mina två liv
Filip Hammar i Mina två liv

Programledaren Filip Hammar fick höra av en amerikansk läkare att han kan vara bipolär. Här berättar han öppenhjärtigt om sina djupaste svackor och hur svårt det kan vara att ta till sig diagnosen bipolär sjukdom.

Filip kunde bryta ihop och storgråta ett par gånger om dagen. Trots att han var nyförälskad och livet egentligen var bra.

– Jag kan vakna klockan sex och känna mig kanon, sedan när jag rostat min första macka och det kanske gått tolv minuter, då mår jag skitdåligt.

När Filip skulle bli pappa för första gången bestämde han sig för att besöka en läkare för att ”inte ta all plats i vårt rampljus”. Det fanns en rädsla hos Filip för att livet inte skulle handla om fruns graviditet.

– Jag gick till en läkare och berättade och allt bara kommer, man skulle kunna prata i fem år känns det som. Då sa han frasen ”you're probably bipolar”. Jag riste till som tusan för att det lät så himla sjukt. Jag kände att jag närmar mig Beckomberga successivt, berättar Filip.

”Människor som inte är perfekta är det bästa som finns”

Filip funderar också kring hur hans eventuella bipolär diagnos påverkat hans karriär och beskriver att han känner ömhet och sympati för människor som inte är perfekta.

– Det är skönt med folk som kan svara ”det är för jävligt” när man frågar hur det är.

I programmet berättar Filip Hammar varför han trots allt inte valt att gå vidare för att få en diagnos.

Ann Heberlein möter också Fia Backström, en framgångsrik konstnär i New York, som berättar om psykoser i sitt skapande och Kristofer Andersson, på Bon magazine, om hur modeintresset har hjälpt honom.

Bipolär sjukdom är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Ändå har de flesta inte så stor kunskap om den. I dokumentärserien Mina två liv möter Ann Heberlein, som själv har diagnosen bipolär sjukdom, andra drabbade.

Mina två liv

Dokumentärserie om bipolär sjukdom med Ann Heberlein